DODIKOV REŽIM MNOGO JE OBEĆAVAO PRED IZBORE: Gdje je ispario novac za put Foča - Šćepan Polje? (VIDEO)

Priča se da vozači automobila, posebno iz Srbije, na putu prema moru ako jednom prođu magistralom Foča- ŠćepanPolje zakunu se da tim pravcem nikad više neće proći.

  • Ekonomija

  • 08. Mar. 2023  

  • 1

Put od 20 kilometara je u toliko lošem stanju sa dionicama malo lošeg asvalta, malo makadama i puno blata i vode. Njegova rekonstrukcija započeta krajem prošle godine ide puževim korakom, prenosi BN televizija.

Skoro dvije decenije vlast Republike Srpske obećava da će rekonstruisati magistralni put Foča- Šćepan polje, saobraćajnicu koja povezuje BiH i Crnu Goru, i kojom u toku ljetne sezone prolazi na hiljade ljubitelja raftinga na rijeci Tari ili turista prema Jadranskom moru.

I onda je za opšte izbore na mitingu nešto konkretnо obećano.

"Evo počeli smo sa rekonstrukcijom dijela puta na relaciji Foča-Šćepan polje u onom dijelu koji treba da obezbjedi spoj sa mostom koji će se graditi preko rijeke Drine kako bi se pravila poveznica sa Tjentištem. Zato smo za ovu rekonstrukciju dijela magistrale izdvojili 12,5 miliona KM i 30 miliona za most preko Drine a na to se dodaje još 40 miliona da se završi do granice Crnom Gorom i dijela do Tjentišta", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 5. septembra prošle godine na predizbornom skupu u Foči.

Puno obećano a dosad malo urađeno.

"Prošle godine su započeti radovi na rekonstrukciji ovog puta, dosad je urađeno 1,7 kilometara pa je zvog vremenskih uslova obustavljeno. Za narednih mjesec dana očekujemo nastavak radova na još 5,5 kilometara saobraćajnice", kaže samostalni stručni saradnik za saobraćaj opštine Foča Mladen Matović.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Bodiroga tvrdi da su obećanja vlasti vezana za ovaj put kontradiktorna i razlikuju se ko ih i kad govori.

"Krajem 2021.godine Dodik je izjavio da izgradnja puta Foča –Šćepan polje nije na spisku prioriteta, da bi u septembru, u toku izborne kampanje prošle godine u Foči ozvaničio početak radova. Tadašnjii direktor „Puteva RS“ je rekao da će gradnja ići u tri faze i za 5,5 kilometara će biti uloženo 12,5 miliona KM.

U decembru 2022. u opštini izjavljuju da je ood tih 5,5 asfaltirano 1,7 kilometara a da će ostatak biti završen do proljeća 2023. godine i uraditi još pet kilometara. A novoizgrađeni put je već na nekoliko mjesta oštećen", rekao je Bodiroga.

On podsjeća na izjavu zvaničnika Vlade RS iz 2019 .godine kad su kazali da je Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila 75 miliona evra za izgradnju puta Foča-Šćepan Polje, a objavljeno je i 2018. da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao pet miliona evra za izgradnju puta Foča- Tjentište.

"Pitam se šta je bilo sa tim novcem", ističe Bodiroga.

Narodna izreka poručuje „Ne lipši magarče do zelene trave“. I dok se sva obećanja ispune, ako se uopšte ostvare, još dugo godina će se putnici voziti ovom trasom neprimjernom i za najgore seoske ili šumske puteve .

Prema podacima Granične policije BiH u prošloj godini saobraćajnicom je prošlo 282.000 ljudi i, 127.000 automobila, 414 teretnih motornih vozila i više od 1.800 autobusa koji nisu teži od deset dona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...