SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Je li nalaz sa sjevera Bosne dokaz da je slavni narod živio na našim prostorima…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 10. Mar. 2023  

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Bosansku Posavinu, na mjesto velikog arheološkog otkrića.

Da se od davnih vremena plovilo rijekom Savom svjedoče ostaci čamca starog oko 4.000 godina pronađenog u Bosanskoj Posavini. Prve zapise o narodima koji su živjeli na njoj i od nje, nalazimo u antičkim izvorima. Danas Sava povezuje četiri države, ali u antičko doba povezivala je brojne narode, omogućujući im trgovinu od Baltičkog do Crnog mora.

Apolonije Rođanin bio je grčki pjesnik, filolog i predstojnik Aleksandrijske biblioteke u 3. stoljeću pr. n.e. Njegovo jedino sačuvano djelo je Pjesma o Argonautima. U ovom epu opisuje avanture Argonauta i njihovog vođe Jazona. U potrazi za zlatnim runom stigli su brodom Argom u daleku Kolhidu. Nakon brojnih opasnosti i avantura, Kolšanka Medeja im pomaže ukrasti zlatno runo koje čuva vječno budni zmaj. Argonauti moraju pobjeći i mijenjaju planiranu rutu povratka.

Prema predaji odlučili su ploviti Dunavom, zatim uploviti u Savu, pa u njenu pritoku Kupu i stići na Jadransko more. Međutim, Kolšani predvođeni Medejinim bratom dočekali su Argonaute u Kvarnerskom zaljevu i zahtijevali od Jazona da preda Medeju i zlatno runo. Medeja je nagovorila brata na sastanak, gdje ga Jazon ubija. Nakon toga se Zeus toliko naljutio da je poslao oluju kod Otrantskih vrata, koja je ih otpuhala u nove pustolovine.

Bilo da se radi o mitovima i legendama, ili pak samo pretpostavkama, ovo zanimljivo otkriće iz Bosanske Posavine raspalit će maštu znatiželjnih arheologa, a našoj priči dati dozu zanimljivih pretpostavki o precima koji su prije nas živjeli i obitavali na našim prostorima.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...