SASTALI SE, A KAO DA NISU: Vijeće ministara BiH odgodilo donošenje budžeta, u čemu je problem?

Ovogodišnji budžet, prema okviru kojeg je utvrdilo Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine, za ovu godinu treba da iznosi 1,315 milijardi KM.

  • Vijesti

  • 10. Mar. 2023  

  • 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije danas uspjelo usvojiti budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, koji je, prema nacrtu, trebao biti veći za 155 miliona KM nego prošlogodišnji.

Ovogodišnji budžet, prema okviru kojeg je utvrdilo Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine, za ovu godinu treba da iznosi 1,315 milijardi KM.

Prema nezvaničnim informacijama iz Vijeća ministara, nastao je određeni nesporazum na relaciji predsjedavajuća Vijeća ministara BiH - Vlada RS-a. Kako nam je rečeno, budžet danas nije usvajan zbog određenih neslaganja iz RS-a, odnosno premijera RS-a Radovana Viškovića. Navodno za RS nije sporan iznos ovogodišnjeg budžeta i povećanje od 155 miliona KM, ali je zatraženo da se iznosi okvira budžeta institucija BiH za naredne dvije godine ne govore.

Treba napomenuti da je Fiskalno vijeće BiH nedavno dogovorilo trogodišnji Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period od 2023. do 2025. godine, a u Fiskalnom vijeću su upravo entitetski premijeri i ministri finansija, te predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i državni ministar finansija.

U Vijeću ministara BiH očekuju da će do četvrtka, kada je nova sjednica, sve biti riješeno.

Zbog ovoga je na čekanju i odluka o novoj, većoj osnovici za obračun plaća zaposlenim u institucijama BiH, te o regresu koji bi za ovu godinu trebao iznositi 450 KM umjesto dosadašnjih 300 KM.

Planirana osnovica je 600 KM, dok sindikati zaposlenih insistiraju na 630 KM.

Interesantno je da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto bila zakazala press konferenciju nakon sjednice, ali ju je otkazala navodno zbog nedostatka vremena kada su mediji već stigli i čekali početak.

U poslijepodnevnim satima je iz Vijeća ministara BiH saopćeno da će nakandno razmatrati Dokument okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period 2023. - 2025. godina i nacrt budžeta, "s obzirom na to da zbog vanrednih obaveza članova Vijeća ministara BiH sjednica nije nastavljena u popodnevnim satima, kako je bilo planirano".

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...