BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR OLEKSANDR LEVČENKO: "9. marta u Ukrajini je počinjen ratni zločin"

Kijev traži nove protivraketne i protivvazdušne sisteme odbrane samo da spasi gradsko stanovništvo od ruskog bezočnog bombardovanja. Ukrajinska strana već je ukomponovala u jedan sistem protivraketne odbrane različite tipove zapadnog i bivšeg sovjetskog naoružanja. Tome mogu jako pomoći i borbeni avioni nove generacije.

  • Evropa

  • 10. Mar. 2023  10. Mar. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

9. marta ove godine na rođendan najvećeg pjesnika i duhovnog oca ukrajinskog naroda Tarasa Ševčenka Ruska Federacija je pripremila masovni raketni napad po kritičnoj infrastrukturi Ukrajine.

Taras Ševčenko u svojim pjesmama još prije 170 godina davao je ocjene o ogromnoj opasnosti Ruskog carstva koje je nekoliko vjekova pokušavalo da uništi nacionalni identitet ukrajinskog naroda. Čak u doba boljševizma i staljinizma Taras Ševčenko, makar u nekoj skraćenoj formi, bio je prisutan u kulturnom i medijskom polju Ukrajine i Sovjetskog Saveza.

Nakon dolaska Vladimira Putina, na sve što je bilo povezano sa Tarasom Ševčenkom u Ruskoj Federaciji stavljen je žig zabrane. Osim toga Kremlj je zatvorio sve ukrajinske biblioteke i školske nastave. Milione Ukrajinaca RF nemaju ništa za zadovoljavanje svojih kulturnih potreba. Pri tome, Moskva je uvijek vrištala kako Rusi u Ukrajini nemaju odgovarajući tretman.

Prije ruskog vojnog napada na Krim, u Ukrajini su bile na stotine ruskih škola i biblioteka. A u izdavanju knjiga, novina, rada informativnih portala čak na ruskom jeziku bilo je više materijala nego na ukrajinskom. Za Kremlj je to sve bilo premalo, zato krajem 2004. FSB sa moskovskim ideološkim institucijama uključujući Crkvu izmišlja projekat kulturne ekspanzije i duhovnog napada na susjedne narode pod nazivom „ruski svijet“.

On je uspostavio platformu za kasniju instalaciju ideologije ruskog neofašizma – rusizma sa kojom je Vladimir Putin i krenuo u ratni pohod protiv Ukrajine i evropske kulturne civilizacije. Možete zamisliti nivo kulturne cenzure Kremlja, kad je čak Staljin dozvoljavao proučavanje baštine Tarasa Ševčenka ne samo u Ukrajini nego i u cijeloj SSSR. Vladimir Putin to je potpuno zabranio smatrajući opasnim ukrajinski slobodarski duh stvaralaštva Ševčenka, i zbog podsticanja isključivo ruskih duhovnih vrijednosti kojim su uz već tada planirani napadi vojske RF na susjedne zemlje kao bivše republike SSSR.

Nijedan vojni objekat nije bio pogođen u raketnom napadu 9. marta. Na konferenciji za novinare ruski general Konošenkov izvijestio je da su svi planirani ciljevi pogođeni. A ovi ciljevi su svi isključivo civilni, što znači da je to ratni zločin, što je potvrdio Konošenkov.

Gotovo sve rakete bile su bačene na energetska postrojenja. Rusija je ispalila 81 balističku i krstareću raketu uključujući one hiper zvučne tipa „Kinžal“. Njih je bilo ispaljeno 6 komada što je više njego za cijelu 2022. jer ruska strana smatra „Kinžale“ vrlo efikasnim, naprednim, te da mogu dati vojnu prevagu.

Tako je opet ispalo da je „hrabra ruska vojska“ nanijela štetu isključivo civilnim objektima pri tome ubivši i nevine civile koji su u to vrijeme bili na kobnim mjestima. Ovaj udarac Moskva je pripremala duže vrijeme.

Osim različitih vrsta krstarećih raketa koje zasad ukrajinska protivvazdušna i protivraketna odbrana je u stanju da sruši i to precizno, bile su prisutne u velikom broju i one balističke rakete koje su još van mogućnosti uništenja ukrajinskoj vojsci. Nije isključeno da je Kremlj izabrao trenutak kada još nije bio osposobljen raketni sistem „Patriot“, koji može uništavati više ciljeva nego što to mogu ukrajinske snage.

Jasno je da sa jednim raketnim sistemom ništa nije odlučujuće, ali kad ih bude makar četiri, to će već nešto značiti. Osim ovog naprednog sistema ukrajinska strana uskoro će da stavi u upotrebu i evropski sistem „Patriot“, koji proizvodi Francuska zajedno sa Italijom. To je sistem SAMP-T. Još četiri takva sistema i situacija u zaštiti ukrajinskog vazdušnog prostora će se pomalo mijenjati.

Ovi sistemi mogu srušiti ako ne hiper zvučne „Kinžale“, onda rakete tipa X-22, koje zasad još bez prepreka uništavaju ukrajinsku infrastrukturu. Postaju problemi i za ruske komplekse S-300 i S-400. Oni se najviše koriste u uništavanju ukrajinskih gradova nedaleko od linije ratišta ili ruske granice.  Oni imaju domet do 200 kilometara i tako su bez straha da će biti uništeni  kad gađaju Zaporožje, Herson, Harkov.

Postaje logično pitanje što ukrajinska strana ima legitimno pravo da uništava ove rakete koje urušavaju gradske kvartove prije polijetanja. Apsolutno jasno je što treba raditi kada su smješteni na ukrajinskom Krimu ili privremeno okupiranoj ukrajinskoj teritoriji duž Azovskog mora. Ali američka strana nije dala za Kijev rakete ATACMS sa radijusom djelovanja 300 kilometara.

Ruska strana sada bazira svoje sisteme S-300 i S-400 na dužini 170-190 kilometara od eventualnih ciljeva pošto postojeći raketni sistemi u ukrajinskoj vojsci još ne mogu njih dostići zbog dužine. To mogu samo dronovi. Ukrajinska strana svojevremeno dobila je američke rakete ATACMS u radijusu djelovanja 70-90 kilometara što je imalo snažnog uticaja na vojna događanja krajem ljeta i u jesen prošle godine.

Poslije toga ruska strana premjestila je svoju logistiku na daljinu od 100 km. I to je odmah imalo svog uticaja. Sada je ukrajinska strana dobila rakete ATACMS za dužinu djelovanja do 160 kilometara i ruska strana mnoge svoje strateške snage počela je da premješta na daljinu od 170-190 kilometara, uključujući S-300 i S-400. Dobijanje američkih raketa ATACMS, na čak 300 kilometara, Vašington je zvanično odbio, a modifikacija na 220 kilometara djelovanja će osigurati bezbjednost ukrajinskih gradova od vrlo ubojitih ruskih raketa ali i mogućnost uništenja skrivenih u pozadini vojske RF strateških rezervi municije i goriva.

Kijev traži nove protivraketne i protivvazdušne sisteme odbrane samo da spasi gradsko stanovništvo od ruskog bezočnog bombardovanja. Ukrajinska strana već je ukomponovala u jedan sistem protivraketne odbrane različite tipove zapadnog i bivšeg sovjetskog naoružanja. Tome mogu jako pomoći i borbeni avioni nove generacije.

F-16 su vrlo efikasni u borbama s raketama, koje su ispaljene na ciljeve na terenu. Osim toga ovi avioni snažno mogu podržati i ukrajinsku opštu kontraofanzivu. Brzi završetak rata moguć je uz naoružavanje ukrajinske vojske savremenim naoružanjem, koje može obezbjediti pobjedu na bojnom polju. Pri tome ukrajinska vojska sa njim će osigurati mir ne samo za svoju zemlju nego i čitavi evropski dom.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...