OVO JE ČOVJEK KOJI ŠTITI PREDSJEDNIKA UKRAJINE: Zelenski mu bezgranično vjeruje, a o njemu se jako malo zna...

Imenovanje Doneca šefom osiguranja predsjednika kod nekih je izazvalo zabrinutost da je Zelenski bio preblizak s Kolomojskim.

  • Jeste li znali

  • 10. Mar. 2023  

  • 1

U više od godinu dana, koliko traje rat u Ukrajini, Volodimir Zelenski je od neiskusnog populističkog političara izrastao u političku ikonu. Bez obzira na ishod ruske invazije Zelenski (45) će vrlo vjerovatno ući u historiju kao nacionalni heroj.

Preko noći se našao u središtu međunarodne pozornosti, ali isto se dogodilo i njegovoj pratnji - savjetnicima, najvišim zvaničnicima, pa čak i tjelohraniteljima. Među njima je i Maksim Donec, šef predsjedničkog osiguranja koji zasigurno nije očekivao popularnost, piše Newsweek.

Donec je u predsjednikovoj pratnji još od 2019. godine, nakon pobjede Zelenskog na izborima. Pratio je ukrajinskog predsjednika dok je na ulicama Kijeva u prvim danima ruske invazije objavljivao prkosne videozapise.

Bio je uz Zelenskog i dok je ovaj posjećivao gradove u okolini Kijeva u kojima su otkriveni teški ratni zločini nakon povlačenja ruskih snaga u proljeće 2022. godine. Možemo ga naći na fotografijama uz Zelenskog u borbenim zonama poput Harkiva, Hersona i Bahmuta.

Uvijek prisutni Donec bio je uključen u mjere sigurnosti prilikom posjeta stranih čelnika Kijevu. Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Zelenskog, u decembru je komentirao posjet Borisa Johnsona, tadašnjeg britanskog premijera, koji je u Kijevu bio u aprilu 2022.

imageBoris Johnson, Volodimir Zelenski i Maksim Donec (Foto: Stringer/Afp)

"Na kraju sastanka Johnson je rekao da bi želio prošetati. Zelenski se okrenuo šefu osiguranja i rekao mu da bi gospodin Johnson želio prošetati Kijevom. Šef osiguranja je odgovorio: Pa neka gospodin Johnson šeta", otkrio je Jermak.

Julija Mendel, bivša glasnogovornica Zelenskog, rekla je za NewsWeek da je šef predsjednikovog osiguranja "potpuno posvećen svom poslu, da je izuzetno vrijedan i posvećen predsjedniku".

"Ne možete baš puno toga znati o njemu i tjelohraniteljima, a ako i znate, onda to ne smijete reći", rekla je.

Ukrajinci vole Doneca. Na TikToku postoji kanal posvećen njemu koji je lajkalo 6,2 korisnika, a prati ga više od 286.000 ljudi.

Malo se zna o šefu osiguranja Zelenskog, koji je neočekivano postao i seks simbol, a nedavno su za njega prilikom posjeta SAD-u mislili da je dvojnik Zelenskog.

Portal New Voice of Ukraine objavio je da Donec ima 44 godina i da je porijeklom iz Krivog Riha, grada u kojemu je Zelenski odrastao. Diplomirao je na Ekonomskom institutu Krivi Rih pri Nacionalnom univerzitetu Vadim Getman.

Bjeloruski list Naša Niva piše da Donec ima suprugu Nataliju i sina Matveja, a prije nego što je počeo raditi u uredu predsjednika bio je tjelohranitelj Igora Kolomojskog, za kojega se tvrdi da je, kao vlasnik medijskog carstva, značajno pomogao Zelenskom da ostvari izbornu pobjedu 2019. godine.

imageBoris Johnson, Volodimir Zelenski i Maksim Donec (Foto: Str/Afp)

Imenovanje Doneca šefom osiguranja predsjednika kod nekih je izazvalo zabrinutost da je Zelenski bio preblizak s Kolomojskim.

Donec navodno ima i diplomu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Kijevu, a nedavno je obranio diplomski rad.

"On promatra cijeli svijet oko predsjednika, sve što se događa. On zna svakoga, zna što će se dogoditi, svaki sljedeći korak. Predsjednik je vrlo fleksibilan, često želi mijenjati planove. To je za Doneca uvijek izazov. On se zna nositi s tim, a to pokazuje da je doista predan i veliki profesionalac."

Prema riječima Simona Newtona, bivšeg britanskog oficira koji je radio na osiguranju američke naftne kompanije i japanske vlade u Iraku, uvijek prisutna opasnost u Ukrajini zahtijeva od Doneca i njegovog tima veliku prilagodljivost.

"Kamo god da idu, prijeti opasnost. Ako niste fleksibilni i snalažljivi, teško da možete zadovoljiti na tom poslu. Čak i najveći profesionalci ne mogu predvidjeti sve situacije. Putovanje morate unaprijed isplanirati, koristiti uvijek drugačije rute, kretati uvijek u različito vrijeme, ne zadržavati se predugo na nekim mjestima... Ima tu malo sreće i dobrog rasuđivanja", pojasnio je.

Ističe da je popularnost sastavni dio takvog posla.

"To je izvan vaše moći. ne možete spriječiti ljude da vas fotografiraju, da pišu o vama. To je u današnje vrijeme pojačano zbog društvenih mreža. To ide uz posao", rekao je.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...