Svijet
DIVLJANJA I TORTURE IZRAELSKE VOJSKE SE NASTAVLJAJU: Palestinskim radnicima zabranili da poprave cjevovod, bez vode...
Prije 27 min0
(...) tek dvaxdesetak minuta.
Gastro
11. Mar. 2023 11. Mar. 2023
0
Iako se pura najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta, pripremite je na drugačiji način.
Izgledom podsjeća na svima omiljene pržene krompiriće, no ipak je riječ o zdravoj i ukusnoj grickalici.
Sastojci:
Pomfrit:
160 ginstant palente (kukuruzne krupice)
470 ml vode
1 čehno bijelog luka
1 kašičica svježeg ružmarina, nasjeckanog
45 gr naribanog parmezana
so, po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
Preljev:
1 čehno bijelog luka
3 kašike putera, rastopljenog
2 male kašike svježeg bosiljka, nasjeckanog
1 mala kašika svježeg origana, nasjeckanog
Priprema:
Pomfrit:
1. Skuhajte palentu
U zdjelu srednje veličine ulijte vodu i pričekajte da zavrije. Umiješajte kukuruznu krupicu, usitnjeni češnjak, timijan, ružmarin, naribani parmezan i začinite sa soli.
Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.
2. Zamrznite
Lim dimenzija 20x20 cm obložite papirom za pečenje i na njega izlijte skuhanu palentu. Ravnomjerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.
3. Pecite
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu na dasku za rezanje i narežite na tanke prutiće nalik pomfritu.
Narezanu palentu posložite na papir za pečenje i prelijte s maslinovim uljem te začinite solju po ukusu.
Pecite 15 minuta, izvadite iz rerne, oprezno preokrenite prutiće pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.
Preljev:
4. Pripremite preljev
Pomiješajte sastojke za preljev i prelijte preko pečene palente. Poslužite uz umak po želji.
Prijatno!:)
(SB/Index.hr)
Svijet
DIVLJANJA I TORTURE IZRAELSKE VOJSKE SE NASTAVLJAJU: Palestinskim radnicima zabranili da poprave cjevovod, bez vode...
Prije 27 min0
Evropa
KRITIKA IZ JEVREJSKOG LISTA U BERLINU: "AfD negira genocid u Srebrenici uprkos sistemskom planu srpskih nacionalista..."
Prije 37 min0
Politika
PORUKA ALEKSANDRA OLENIKA IZ POTOČARA: "Poricanje genocida je novi zločin režima u Srbiji, priznanja još nema zbog..."
Prije 46 min0
Društvo
RIJEČI FADILE EFENDIĆ, PREDSJEDNICE UDRUŽENJA "SREBRENIČKE MAJKE", TREBA PROČITATI I ZAPAMTITI: "Teško onome ko nekog mrzi, on sam sa sobom..."
Prije 1h0
Gastro
SEZONA JE TIKVICA: Evo jednostavan i brz recept za dane kad vam se baš ne kuha
09. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN BISKVIT I JOŠ JEDNOSTAVNIJA KREMA: Napravite sve to za pola sata i uživajte u okusu ljeta
09. Jul. 20250
Gastro
EFIKASNO I PRIRODNO: Doručak koji pomaže mršavljenju i snižavanju holesterola
09. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.