NAKON SKORO GODINU DANA: Zbog spaljivanja Kur'ana, u Švedskoj pokrenuta istraga protiv ekstremnog desničara

Švedska policija ima detaljan plan kako se ispitivanje može obaviti bezbjedno.

  • Evropa

  • 11. Mar. 2023  11. Mar. 2023

  • 7

U Švedskoj je pokrenuta istraga protiv krajnje desničarskog dansko-švedskog političara Rasmusa Paludana poznatog, između ostalog, po provokacijama spaljivanja Kur'ana.

Paludan je navodno svojom provokacijom u aprilu prošle godine podstaknuo “grupu ljudi”, javio je list “Expressen“, navodeći da je istraga otvorena skoro godinu dana nakon incidenta, prenosi Anadolija.

Nadležni tužilac Adrien Combier-Hogg rekao je da je iz tehničkih razloga bilo potrebno skoro godinu dana da se pokrene istraga.

Paludan je za list “Dagens Nyheter” rekao da iz sigurnosnih razloga neće ići u Švedsku na ispitivanje.

List je, međutim, naveo da švedska policija ima detaljan plan kako se ispitivanje može obaviti bezbjedno.

Krajnje desničarski dansko-švedski političar Rasmus Paludan je 21. januara ove godine zapalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Švedskoj tokom programa koji je odobrila policija.

Nekoliko dana poslije isto je učinio i ispred džamije u Danskoj te je najavio da će spaljivati primjerak muslimanske svete knjige svakog petka sve dok Švedska ne bude primlljena u NATO savez.

Njegove provokativne poteze osudila je Turska i šira muslimanska javnost. U Švedskoj pokrenuta istraga protiv Rasmusa Paludana.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...