AMIR KULAGLIĆ: "Do sada nas je vrijeđao Dodik. Sada to hoće i Schmidt"

Mladić se još uvijek nalazi u tamnici u Hagu, jer ni jedna zemlja neće da primi na izdržavanje kazne. To govori o kakvom je zločincu riječ.

  • Politika

  • 11. Mar. 2023  

  • 4

"Ako je istina ono što smo pročitali i što smo čuli od osoba koje su prisustvovale konferenciji na kojoj je Schmidt o genocidu u Srebrenici govorio na nedopustiv način, a nemamo razloga da ne vjerujemo tim osobama, onda nam Schmidt duguje, najprije, objašnjenje, a onda i izvinjenje".

Majke Srebrenice i danas su u Tuzli organizirale mirne proteste kako bi podsjetile na zločine genocida koji je u Srebrenici počinjen nad njihovim najmilijim prije 28 godina, piše Politički.ba.

Okupljene na Trgu slobode gdje su im podršku dale članice udruženja "Sumeja" iz Kalesije, kao i drugih udruženja i organizacija iz Tuzle i Tuzlanskog kantona, Srebreničanke su poručile svima koji siju mržnju među ljudima i ponižavaju žrtve genocida da one neće šutjeti i da će činiti sve kako bi takvi došli pred lice pravde.

"Postavljanje panoa u Bratuncu, na kome je ispisana čestitka za rođenda ratnom zločincu Ratku Mladiću ima za cilj da i dalje sije mržnju i izaziva nacionalnu netrpeljivost među ljudima.

Svi znamo koliko se ljudi, žrtava zločina, vratilo u Bratunac, a onda neko namjerno hoće slaviti onoga ko je počinio genocid.

Mladić se još uvijek nalazi u tamnici u Hagu, jer ni jedna zemlja neće da primi na izdržavanje kazne. To govori o kakvom je zločincu riječ.

Oni koji ga slave ili su saučesnici u zločinu koji je počinio Mladić, ili su to njihovi očevi, sinovi, braća...", kazala je danas Nura Begović predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Na neizbježno pitanje novinara o izjavama Christiana Schmidta vezanim za genocid u Srebrenici, datim na konferenciji u Budimpešti, Begović je kazala da je bilo dosta reakcija na njegove izjave i da su je tim povodom "zvali iz OHR-a" .

"Ako je istina ono što smo pročitali i što smo čuli od osoba koje su prisustvovale konferenciji na kojoj je Schmidt o genocidu u Srebrenici govorio na nedopustiv način, a nemamo razloga da ne vjerujemo tim osobama, onda nam Schmidt duguje, najprije, objašnjenje, a onda i izvinjenje.

Onako nešto ne može izjaviti visoki predstavnik međunarodne zajednice koga su majke Srebrenice, bez obzira na neke nesporazume, uvijek podržavale.

Zna li on da bezbroj majki još tragaju za kostima svoje djece.

Mnoge od njih su danas na ovome protestu. Niko nema pravo da se igra njihovim emocijama, pa neka je stotinu puta visoki predstavnik", poručila je Begović.

Za Amira Kulaglića, koji je uspio preživjeti genocid u Srebrenici, reakcija majki Srebrenice na Schmidtovu izjavu je potpuno opravdana.

"Do sada je žrtve genocida ponižavao Milorad Dodik, a evo sada i visoki predstavnik. E pa nećemo mu dozvoliti!

Genocid u Srebrenici se nije "dogodio" i to još u "nekom obliku" kako to Schmidt kaže. To nije događaj.

Genocid u Srebrenici je planiran i počinjen, sudski dokazan i tu nema rasprave", kazao je Kulaglić, obraćajući se majkama Srebrenice na današnjem protestu.

Inače, kako je izjavila Nura Begović, u toku su pripreme za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...