RECEP TAYYIP ERDOGAN NAKON POSJETE ZEMLJOTRESOM POGOĐENIM GRADOVIMA: "Broj poginulih dostigao 48.000"

Prema riječima turskog lidera, vlasti su mobilisale sve raspoložive snage na raščišćavanju ruševina poslije zemljotresa, uprkos hladnom vremenu i uništenim putevima.

  • Evropa

  • 12. Mar. 2023  

  • 0

Razorni zemljotresi koji su februaru potresali Tursku odnijeli su živote najmanje 48.000 ljudi, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom posjete provinciji Hatay koja je najviše pogođena potresima.

"Broj mrtvih je 48.000, više od 115.000 ljudi je povrijeđeno. Oko 50.000 zgrada je uništeno. Međutim, nijedna zemlja nije mogla tako brzo da reaguje na nesreću tako velikih razmjera", rekao je predsjednik Turske i intervjuu za nacionalnu televiziju TRT, prenosi Tass.

Prema riječima turskog lidera, vlasti su mobilisale sve raspoložive snage na raščišćavanju ruševina poslije zemljotresa, uprkos hladnom vremenu i uništenim putevima.

Stotinu zemalja poslalo je pomoć nama, angažovanjem spasilaca. Veoma sam im zahvalan – istakao je Erdogan, prenio je Tanjug.

Dva snažna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Rihterovoj skali potresla su 6. februara provinciju Kahramanmaraš u Turskoj, koja se nalazi na jugoistoku zemlje.

Dva najsnažnija zemljotresa praćena hiljadama naknadnih potresa osjetili su se u jedanaest provincija, kao i u susjednim zemljama, a najviše je stradala Sirija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...