KREMLJ NAPADA: Ovaj put Hollywood zbog dokumentarnog filma koji je dobio Oscara

"Premda nisam vidio film, pretpostavljam da postoji određeni element politizacije teme", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

  • Kultura

  • 13. Mar. 2023  13. Mar. 2023

  • 1

Oscar za najbolji dokumentarni film dodijeljen je dokumentarcu Navalni, koji govori o događajima povezanima s trovanjem poznatog ruskog opozicinog lidera, u čemu Kremlj vidi pokušaj "politizacije" filmske umjetnosti.

Djelo kanadskog redatelja Daniela Rohera, film govori o političkom usponu Alekseja Navalnog kojeg su pokušali ubiti i kojeg su otrovali.

"I postoji neko ko nije mogao biti s nama večeras: Aleksej Navalni, vođa ruske opozicije, i dalje je u zatvorskoj izolaciji zbog onoga što on naziva - nadam se da ću pravilno citirati njegove riječi - nepravednim agresorskim ratom Vladimira Putina u Ukrajini", rekao je Roher preuzimajući zlatni kipić.

Kremlj je zbog toga optužio Hollywood da želi "politizirati" sedmu umjetnost. "Premda nisam vidio film, pretpostavljam da postoji određeni element politizacije teme", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Ni sam Hollywood ponekad se ne suspreže politizirati svoja djela", dodao je. 

Navalni je u zatvoru već više od dvije godine. U martu prošle godine osuđen je na devet godina zatvora zbog "prevare". "Moj suprug je u zatvoru samo zato što je govorio istinu. Moj suprug je u zatvoru samo zato što brani demokraciju", rekla je njegova supruga Julija, prenosi Index.hr.

Dokumentarac Navalni, u produkciji HBO Maxa i CNN-a, predstavljen je 25. januara 2022. na Filmskom festivalu Sundance. U februaru je dobio nagradu za najbolji dokumentarac Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...