SUĐENJE FEDERALNOJ MINISTRICI ZORI DUJMOVIĆ: Raniji savjetnici ministara bili sa srednjom stručnom spremom

Dokaz odbrane u vidu ranije sudske presude, Kantonalno tužilaštvo smatra nepotrebnim i predlaže odbijanje takvog prijedloga.

  • Vijesti

  • 13. Mar. 2023  

  • 0

Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, Odbrana je uložila niz materijalnih dokaza.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je uložilo prigovor relevantnosti na devet ranije dostavljenih dokaza Odbrane za koje tvrde da se ne odnose na predmet optuženja i da nisu poznate niti naznačene okolnosti na koje se odnose.

- Ističem prigovor relevantnosti jer se dokazi ne odnose na predmet optuženja. Ovi dokazi se ne mogu dovesti ni u kakvu vezu s optužnicom niti dokazima Tužilaštva jer se isti tiču istrage Odbrane da li se pred ovim tužilaštvom vode slični postupci protiv drugih nosilaca vlasti - naveo je tužilac Dragoslav Gluhović.

Dokaz odbrane u vidu ranije sudske presude, Kantonalno tužilaštvo smatra nepotrebnim i predlaže odbijanje takvog prijedloga.

- Mislim da nema potrebe da se u sudski spis ulaže sudska praksa istog suda kao dokaz - kazao je Gluhović.

Branilac Davor Martinović je rekao da odbrana ostaje pri svim dokazima koje su predložili, kao i da su navodi Tužilaštva irelevantni, a da su okolnosti više nego poznate jer su na iste ispitivani svjedoci, a Sud nije odbijao mogućnost ispitivanja. On je kazao da bi odbijanjem dokaza došlo do povrede zakona.

- Mogli smo utvrditi da su, doslovno u svakom sazivu prethodnih ministara, postojali savjetnici koji nisu ispunjavali propisane uvjete. Čak se govorilo i o većem broju savjetnika, od kojih su neki imali samo srednju stručnu spremu - rekao je Martinović.

Sud je prihvatio sve dokaze Odbrane, kao i zahtjev Tužilaštva za produženje roka od 20 dana za dostavljanje dodatnih dokaza.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Naredno suđenje je zakazano za 13. april, kada je planirano izvođenje dodatnih dokaza i završne riječi, piše Birn.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...