PRAVDA JE SPORA I NE SUSTIŽE HDZ: Skaka, Bradara i Zora Dujmović pod istragom zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnike, a uhapšen samo Abdulah Skaka!

Koja je razlika između gore navedenih slučajeva? Bradara i Dujmović su HDZ BiH, a Skaka je u omraženoj SDA!

  • Mini market

  • 24. Maj 2023  

  • 5

Pred Općinskim sudom u Sarajevu sudi se Zori Dujmović, HDZ-ovoj bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta, koja se tereti za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, a na kojem su svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo rekli da su to saznali nakon zapošljavanja. Jedna od savjetnica bila je i Andrijana Katić kojoj je to bilo prvo radno iskustvo. Katić je kasnije isključivo obavljala funkciju savjetnice različitim funkcionerima HDZ-a u vlasti, a u novoj Vladi FBiH imenovana je za ministricu prometa i komunikacija.

Dujmović nije hapšena, bez spektakla i zainteresiranosti javnosti vodi se ovaj proces. Nekadašnja predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) Lidija Bradara, a sada predsjednica Federacije BiH je nezakonito imenovala pet od ukupno osam svojih savjetnika. Ona je prekršila federalne propise, postavljajući za savjetnike osobe koje nisu imale potrebnih pet godina radnog iskustva. To je Budžet FBiH koštalo 306.000 KM.

Štaviše, jednom od njih to je bilo prvo zaposlenje, dok su ostali imali radno iskustvo od osam mjeseci do dvije godine. Većina njenih savjetnika su članovi stranaka ili rođaci i poznanici političara.

Nije hapšena, nije fokus javnosti okrenut ka ovom slučaju!?

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, uhapšen je spektakularno, sumnjiči se između ostalog za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika! U Tužilaštvo KS doveden je sa svezanim rukama iza leđa kako se najčešće hapse ubice i počinioci teških zločina!

Koja je razlika između gore navedenih slučajeva? Bradara i Dujmović su HDZ BiH, a Skaka je u omraženoj SDA!

Stranku demokratske akcije treba prikazati kao najkancerogeniji dio društva, odstraniti ih iz političkog života. Jednostavno, drugačije se kompletna situacija ne može posmatrati, nego kao teror koji pravosudne institucije provode i to nekoliko godina nakon što su se slučajevi i osnovi sumnje pojavili. Oni dolaze po njih!

I naravno da pravosuđe treba da radi svoj posao, i da privodi licu pravde sve koji su uključeni u kriminal i korupciju, ali se postavlja pitanje hoće li iko od tih nadležnih iz pravosuđa odgovarati zbog čega se tek sada konkretizuju radnje, zbog čega su aršini drugačiji, i zbog čega dovode u sumnju svoju neovisnost. Oni su zapravo nastavili dokazivati građanima BiH da ipak rade po političkim nalozima, a bez ikakve odgovornosti ili kontrole VSTV-a, koje kao "nezavisno" tijelo ipak treba da se podrobnije bavi ovim pitanjima.

Uz sve greške SDA, a bilo ih je jako mnogo, prosto nevjerovatno zvuči da su za kriminal i korupciju vezani isključivo njihovi kadrovi, a da se naziru tragovi terora i svojevrsna okupacija pokazuje i rušenje Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH, koji je eto nepravosnažno osuđen, a oslobođena Jelka Milićević (HDZ).

Može li pravosuđe pojasniti, zašto su sada iz ladica izvadili sučajeve s lokalnog nivoa (Ibrahim Hadžibajrić, Abdulah Skaka, Senaid Memić), i je li ovo priprema za lokalne izbore, a druge "veće" slučajeve možda čuvaju za kampanju pred Opće izbore? Hoće li iko odgovoriti kako u HDZ-u i SNSD-u nema kriminala, korupcije, nepotizma, i kako uspijevaju neke predmete koji se već vode držati van medijske pažnje.

Odgovor se krije u magičnoj riječi međunarodna zajednica, ma šta ona i koga predstavljala u BiH. Više puta sam čula kako iz Ambasade SAD-a, ali i nekih drugih zemalja Evrope pojašnjavaju da se prvo ‘čistka’ mora napraviti u bošnjačkom korpusu, pa da se krene na druga dva politička predstavnika konstitutivnih naroda!?

No, pitanje je šta će tada ostati od države i u kojoj mjeri, dok klizimo u podjelu države, a da toga nismo, čini se, ni svjesni. Jer, nakon posljednjih političkih dogovora (pristanak da budete u oktroisanoj Vladi FBiH) postignutih bez legalno i legitimno izabranih predstavnika najbrojnijeg naroda u BiH ne smijemo šutjeti na ovaj još jedan očigledan krajnje štetan cilj po Bošnjake.

Upravo sve ukazuje da je strategija mnogo dublja i da ide ka stvaranju paravana zvanog "korupcionaška SDA" da se opravda ponašanje novih "muslimanskih igrača" da u službi destruktivnih snaga koje su sada više nego ikada bliže ostvarenju svojih ciljeva – razgradnje države – a za takve scenarije SDA mora definitivno pasti!

Doduše, ni sama SDA ne pokazuje previše želje ni volje da se reformiše na pravi način. Ali, bojim se da se okupacija neće zaustaviti samo na "razbijanju SDA". Sljedeći bi mogli biti SBiH i NES, pa čak i DF. Jer oni su krenuli i dolaze, pa ko im zasmeta na tom putu mogao bi se naći na spisku, a ako je vjerovati ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku, taj spisak je podugačak!

(NAP)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...