UPOZORENJE NJEMAČKIH STRUČNJAKA: Evo šta vam se može dogoditi ukoliko dugo vozite na rezervi….

Unatoč korištenju filtera za gorivo, čestice prljavštine koje se talože u gorivu mogu biti usisane kada se iscrpljuju posljednje zalihe iz rezervoara.

  • Auto

  • 14. Mar. 2023  

  • 0

Cijene goriva su visoke, a kućni budžeti sve plići. Mnogi od nas taktiziraju s punjenjem goriva, čeka se zadnji trenutak, a nerijetko se ide i dalje od toga, vozi se na rezervi, s uključenom žutom lampicom, gotovo do posljednje kapi goriva. Postavlja se pitanje je li to dobro za automobil?

-Apsolutno biste trebali izbjegavati vožnju sa rezervoarom koji je gotovo prazan. To može dovesti do skupih oštećenja sistema ubrizgavanja goriva, upozorava Hans-Ulrich Sander, stručnjak za motorna vozila u njemačkoj organizaciji TÜV Rheinland.

Kod starijih vozila, rad s minimalnom količinom goriva i gašenje motora zbog iscrpljivanja i zadnje kapi goriva često je rezultirao oštećenjem sistema dotoka goriva. Pokvarene pumpe za ubrizgavanje nisu bile neuobičajne, objašnjava stručnjak za vozila Torsten Hesse iz TÜV-a Thüringen. Gorivo služi i kao tekućina za hlađenje pumpe za gorivo. Gašenje motora zbog manjka goriva moglo je rezultirati i kvarom motora.

Kod starijih dizelaša s mehaničkim ubrizgavanjem, vožnja na rezervi relativno je bezbolna. Kod ovih motora postoji ručno odzračivanje putem ručne pumpe u motornom prostoru. Čak ni moderni motori više nisu toliko ranjivi nakon što se rezervoar isprazni, tvrde proizvođači. Ipak, stručnjaci savjetuju da se rezerva ne iscrpi u potpunosti. Unatoč korištenju filtera za gorivo, čestice prljavštine koje se talože u gorivu mogu biti usisane kada se iscrpljuju posljednje zalihe iz rezervoara. Čisto izgaranje goriva tada više nije garantirano.

Ako je spremnik prazan, a auto se ugasio, prvo morate natočiti dizelsko gorivo ili benzin. Međutim, može proći nekoliko pokušaja paljenja prije ponovnog pokretanja motora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...