MIRO LAZOVIĆ ODGOVORIO VOŽDU IZ LAKTAŠA: „Ljutiti Dodik nam ne saopštava gdje će se to uputiti…“

-Prije nego povede RS u neizvjesnost i nepoznatu nedođiju Milorad Dodik bi trebao dati odgovore na slijedeća pitanja..., poručio je Lazović.

  • Vijesti

  • 14. Mar. 2023  

  • 2

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990, predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u Bosni i Hercegovini (BiH), koja okuplja više od 40 potpisnika, te ratni predsjednik Skupštine RBiH, odgovorio je Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska.

"..Ako nam otmu imovinu mi nećemo ostati u BiH"... ljutito nam saopštava Predsjednik RS Milorad Dodik. A gdje će se uputiti to nam ne saopštava. U svojoj ljutnji nas uvjerava da BiH nema svoje imovine, da sukcesija bivše Jugoslavije ništa ne znači i da su entiteti vlasnici imovine. Kako ljutnja zamagljuje vidike on sebi i svojim podanicima stvara lažnu iluziju da je BiH nastala u novembru 1995 g. kao tvorevina koju su formirali dva entiteta RS i FBIH. Svakako da ništa od ovoga nije tačno.

Prije nego povede RS u neizvjesnost i nepoznatu nedođiju Milorad Dodik bi trebao dati odgovore na slijedeća pitanja...

....Da li je tačno da je RBIH od strane Evropske Zajednice ( sadašnje EU) međunarodno priznata 6. Aprila 1992 godine....a od SAD 7. Aprila...?

....Da li je tačno da su Ujedinjene nacije 22. Maja 1992 prihvatile RBiH u svoje članstvo..?

....Da li je tačno da je RBIH u Dejtonu 1995 g. prihvatila da njeno unutrašnje ustrojstvo bude modificirano kroz entitetsku organizaciju....

Ako će biti iskren Milorad Dodik bi morao

potvrdno odgovoriti..DA TAČNO JE....

Pošto su to nepobitne činjenice onda je sasvim jasno da je država BiH vlasnik dva entiteta. Bez BiH entiteti ne mogu postojati. Po toj logici BiH je ujedno i vlasnik imovine koja se nalazi na prostoru dva entiteta.

To istovremeno ne znači da niži nivoi vlasti - entiteti, kantoni, opštine - ne trebaju biti vlasnici određene imovine.

Dakle, nije rješenje u prijetnjama odlascima i cijepanjem BiH već u zakonskoj regulativi na nivou Parlamentarne Skupštine BiH koja će odrediti status državne imovine . Zakonom se treba utvrditi koja imovina je vlasništvo BiH a koja nižih nivoa vlasti i šta se od državne imovine može dati na korištenje entitetima, kantonima ili lokalnim zajednicama.

To je jedino ispravan put koji garantuje i entitetsko vlasništvo a ne laž Milorada Dodika da će nestati RS i srpski narod ukoliko o imovini ne odlučuje isključivo entitetska vlast, poručio je Lazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...