VLADIMIR PUTIN TVRDI: "Blizu mjesta eksplozija na Sjevernom toku pronađena antena"

Ruski predsjednik je objasnio da je istragu proveo Gazprom nakon što je dobio dozvolu danskih vlasti, a da je objekat pronađen oko 30 kilometara od mjesta eksplozije.

  • Svijet

  • 14. Mar. 2023  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je prilikom snimanja akvatorijuma u blizini mjesta eksplozija na gasovodu Sjeverni tok, u danskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni pronađen predmet sličan anteni eksplozivne naprave, a da Danska još nije odgovorila na zahtjev Moskve za sprovođenje istrage, prenose Agencije.

Kako je Putin rekao u intervjuu za kanal Rosija 1, stručnjaci vjeruju da bi to mogla da bude antena za prijem signala za aktiviranje eksplozivne naprave koja se može ugraditi u sistem gasovoda.

Ruski predsjednik je objasnio da je istragu proveo Gazprom nakon što je dobio dozvolu danskih vlasti, a da je objekat pronađen oko 30 kilometara od mjesta eksplozije.

Sada bi, prema riječima Putina, Rusija željela da dobije dozvolu od danskih vlasti da „samostalno ili zajedno sa njima“ provedu neophodna ispitivanja, kako bi eksplozivna naprava, ako je na gasovodu, mogla da bude deaktivirana.

„Ali kao odgovor na naš zahtjev danskim vlastima, dobili smo odgovor da i oni sami razmišljaju o tome, a kada budu smatrali da je to moguće, daće nam odgovor“, kazao je Putin.

Prema njegovim riječima, moglo je biti postavljeno nekoliko eksplozivnih naprava za izvođenje terorističkog napada na Sjeverne tokove – neke su eksplodirale, neke nisu.

„Očigledno je podmetnuto nekoliko eksplozivnih naprava – nešto je eksplodiralo, ali nešto nije. Nije jasno iz kojih razloga“, rekao je on.

Putin je izrazio uvjerenje da su eksplozije na Sjevernom toku „teroristički akt na državnom nivou“, za koji „amateri“ nisu sposobni, jer nemaju potrebne tehnologije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...