WOLFGANG PETRITSCH POTVRDIO ONO ŠTO SE JASNO VIDI: "Postoji određena tendencija davanja privilegiranog statusa HDZ-u!"

Ima jasnih naznaka da ima jedan korumpirani milje u Zapadnoj Hercegovini. To je nešto protiv čega se moramo boriti. Interes da se ostane na vlasti je itekako povezan sa nezakonitim situacijama koje postoje i u RS-u i u FBiH.

  • Mini market

  • 15. Mar. 2023  

  • 4

Bivši visoki predstavnik u našoj državi Wolfgang Petritsch smatra da Izborni zakon nije problem, već korumpirana politička garda, te da je etnički egoizam jači od političke spremnosti na saradnju. Petritsch govori i o međunarodnoj zajednici, EU i BiH, balansu između etničkog i građanskog principa... 

Petritsch između ostalog u svojem intervjuu za Federalnu TV kaže da postoji određena tendencija davanja privilegiranog statusa HDZ-u. 

"To se činilo da se deblokira situacija. Morate shvatiti da su Hrvatska i Zagreb dio EU. Zagreb ima veliki utjecaj u Bruxellesu, ali i drugim zemljama članicama EU. Prema tome, lobiranje za bh. Hrvate djelotvornije je nego ranije. Naravno HDZ je na vlasti u Zagrebu, HDZ je na vlasti u Zapadnoj Hercegovini i u Vladi. Mi nismo država stranaka, mi smo država građana i zajednica. Imate jako mnogo hrvatskog političkog utjecaja u BiH u sustavu. Problem nije izborni zakon, problem je korumpirana politika. Ima jasnih naznaka da ima jedan korumpirani milje u Zapadnoj Hercegovini. To je nešto protiv čega se moramo boriti. Interes da se ostane na vlasti je itekako povezan sa nezakonitim situacijama koje postoje i u RS-u i u FBiH. To je nešto čime se morate baviti. To je jedno od ključnih pitanja, da stara garda nije samo stara, stara garda je i korumpirana. 

Budućnost BiH nije onako loša kako se sad nekima čini. Mislim da kad prepreke stare politike, stare garde budu prevaziđene, vidjet ćete drugačiju BiH. Upravo zato pregovori sa EU jesu bitni. Zaista pozivam sve proeuropske snage, građanske, političke, ekonomske, kulturne, da zajedno formiraju grupu koja će reći mi hoćemo u EU. To bi jasan signal poslalo državama članicama. Neke su još uvijek skeptične ali osobno mislim da se i njih može uvjeriti da BiH hoće biti dio EU. Put ka EU je bitan, a put počinje korak po korak", zaključio je Petritsch Mrežu na FTV. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...