BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK WOLFGANG PETRITSCH O POTEZU ANDREJA PLENKOVIĆA: "Razočarao me, to što je uradio u Sarajevu nije dobro"

“Trebao je otići na zvanični sastanak u Predsjedništvo BiH. To nije pitanje ličnosti. Gospodin Željko Komšić je član Predsjedništva BiH, a ne privatna osoba..."

  • Politika

  • 24. Jan. 2024  24. Jan. 2024

  • 6

O Bosni i Hercegovini, Balkanu, Evropi, ali i svjetskim žarištima za Pressing govorio je iskusni austrijski diplomat, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni izaslanik EU za Kosovo, Wolfgang Petritsch.

Petritsch je prokomentirao i posljednji potez premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Naime, kazao je kako je razočaran jučerašnjim postupkom Plenkovića.

“Moram kazati da sam lično bio razočaran. Poznajem gospodina Plenkovića i mislim da je dobar političar koji je u Hrvatskoj uradio jako puno dobrih stvari. Ali kada se radi o politici njegove Vlade prema BiH, trebalo bi biti puno bolje. Dakle, to što je uradio u Sarajevu nije dobro. Riječ o poštivanju suverniteta zasnovanog na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH”, istaknuo je Petritsch.

Potom je dodao:

“Trebao je otići na zvanični sastanak u Predsjedništvo BiH. To nije pitanje ličnosti. Gospodin Željko Komšić je član Predsjedništva BiH, a ne privatna osoba i to je ono što svi, posebno u EU, trebaju poštovati. Ovo nije ponašanje prihvatljivo za jednog zvaničnika Evropske unije. Mi u Evropskoj uniji želimo primijenjivati više standarde. Ne igramo u ligi drugih zemalja, autoritarnih zemalja. Potrebno je pokazati poštovanje i u tom pogledu ovo je bilo razočaravajuće za mene”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...