DŽENAN ĐONLAGIĆ UZVRAĆA ELMEDINU KONAKOVIĆU: „To nije moguće prema važećem Zakonu…“

Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt zakona o budžetu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu u kojem je predviđeno povećanje plaća na državnom nivou.

  • Mini market

  • 16. Mar. 2023  

  • 2

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa ministra vanjskih poslova BiH i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Svoj sud o svemu dao je DF-ov državni parlamentarac Dženan Đonlagić.

-Demagogija i populizam na djelu! Odricanje od dijela plate nije moguće prema važećem Zakonu! Obračun i isplatu plata svima u državnim institucijama vrši Ministarstvo finansija i trezora BiH putem sistema centralizivane isplate plata, poručio je
Đonlagić.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt zakona o budžetu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu u kojem je predviđeno povećanje plaća na državnom nivou. Time će državni službenici, pripadnici Oružanih snaga BiH i granični policajci dobiti povećanje plaća. Međutim, njihovo povećanje će zbog malog koeficijenta biti mizerno, a povećanje političarima u Parlamentu BiH, zbog visokog koeficijenta, enormno.

Iz stranaka Trojke (Naša stranka, NiP i SDP) su tim povodom poslali saopćenje u kojem podržavaju povećanje osnovice.

"Povećanje plate našim vojnicima, policajcima i brojnim drugima koji omogućavaju da kao država uopšte funkcioniše znači ustvari jačanje države. Pogotovo smo zadovoljni činjenicom da smo njihovu potrebu za povećanjem plata uspjeli zadovoljiti u vrijeme inflatornog pritiska", navode oni.

Međutim, kako su plate povećane i funkcionerima, tj. izabranim i imenovanim licima, iz Trojke o tome kažu da će pokušati naći rješenje.

"Došlo je do povećanja osnovice za sve, ali su se zato naši ministri Zukan Helez, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Elmedin Konaković, te zamjenici ministara Duška Jurišić, Muhamed Hasanović i Elvir Mahmuzić odrekli uvećanja još prije glasanja. Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plata izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Zastupničkom i u Domu naroda. Naravno, u parlamentarnoj proceduri još uvijek se može postići da se smanje plate ministara i zastupnika", navode oni.

Zakonsko razdvajanje plata izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou je u Vijeću ministara urađeno na način da je donesen zaključak prema kojem bi izabrani i imenovani zvaničnici svoje povećanje morali dati u neke druge svrhe.

Međutim, takvo djelovanje nije dovoljno jer bi ono značilo da će povećanje ipak postojati, samo bi se morali dogovoriti o tome kako će biti utrošeno.

Jedino trajno rješenje bi bila izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a što bi se moglo uraditi na nekoliko načina - formiranjem dvije različite osnovice, smanjivanjem koeficijenta parlamentarcima i drugim izabranim zvaničnicima, ili donošenjem izmjena, koje bi propisivale da se povećanje odnosi samo na one koji imaju koeficijent npr. do četiri.

Na društvenim mrežama oglasio se i ministar Konaković.

-Prije glasanja za budžet potpisali smo zajedničku izjavu, kolege Sevlid Hurtić, Zukan Helez, Edin Forto i ja, zajedno sa zamjenicima, u kojoj se odričemo povećanja.

Znamo da će isto uraditi veliki broj naših zastupnika i delegata u oba doma Parlamenta BiH.

Nakon što smo rekordno brzo formirali Vijeće ministara, danas smo usvajanjem budžeta još jednom potvrdili da se politike kompromisa isplate, od toga korist imaju građani, od populizma samo političari, poručio je Konaković.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...