KAKO PRAVILNO ČUVATI BIJELI LUK: Kad treba u frižider, a kako može u zamrzivač; Kao prvo, pažljivo birajte...

(...) cijele glavice bijelog luka.

  • Gastro

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 0

Kao i kod mnogih drugih namirnica, često ne znamo kako da ga čuvamo tako da traje što duže, a pravilno skladišten bijeli luk je onaj koji ima svjež i oštar okus, piše CentarZdravlja.

Pa, kako duže održati bijeli luk svježim?

Kao prvo, pažljivo birajte cijele glavice bijelog luka. Potražite one pokrivene ljuskom i čvršćim čenovima bijelog luka, izbjegavajući mekane i one koji su počeli da niču. Bijeli luk ljubičaste nijanse sasvim je u redu, a uz njega postoji i onaj bjeličaste i ružičaste nijanse. Ljubičasti bijeli luk se obično naziva i bijeli luk "tvrdog grla" i za razliku od bijelog luka bjeličaste nijanse ima drvenastu stabljiku koja prolazi kroz njegovo središte.

Bez obzira koji tip bijelog luka izaberete, evo kako ga morate skladištiti da bi dugo ostao svjež:

Čuvajte ga na sobnoj temperaturi

Cijele glavice bijelog luka čuvajte na hladnom i suhom mjestu u vrećici ili sudu s dobrim protokom vazduha (poput mrežastih vrećica). Držite ga u ostavi ili nekom drugom mračnom mjestu u kući. 

Oljušten beli luk čuvajte u frižideru

Cijeli bijeli luk ne treba držati u frižideru, međutim, to je pravo mjesto za čuvanje oljuštenog, načetog ili mljevenog bijelog luka. Naprimjer, ako ste za neki recept isjeckali veću količinu bijelog luka i ostao vam je višak, ubacite ga u hermetički zatvorenu posudu i stavite u frižider. Poželjno je da ga iskoristite u roku 2-3 dana. 

Veće količine belog luka čuvajte u zamrzivaču

Ako ne znate šta učiniti s većim količinama bijelog luka, evo nekoliko načina kako ga možete potrošiti. Zagrijte rernu na 200 °C, svaku glavicu bijelog luka stavite na foliju, prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Pecite bijeli luk 50 do 60 minuta dok ne porumeni i omekša. Nakon što se ohladi, istisnite bijeli luk iz ljuske i zamrznite ga. Također, možete ga i sitno narezanog ili rendanog staviti u posudice za led, preliti uljem te ga zamrznuti. 

Dehidrirajte bijeli luk

Svježi, neoštećeni bijeli luk možete i osušiti te od njega napraviti ukusan dodatak jelima od riže ili jelima s piletinom. Za pripremu, oljuštite i isjeckajte bijeli luk po dužini na pola, a zatim ga dehidrirajte u dehidratoru ili rerni. Da biste ga dehidrirali u rerni, sušite ga dva sata na temperaturi od 60 °C, a zatim smanjite temperaturu na 50-55 °C i nastavite sušiti dok ne postane hrskav. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...