NEVJEROVATNO: SAD objavio snimku udara ruskog aviona u američki dron (VIDEO)

Rusi su u startu tvrdili kako njihovi lovci nisu ni pucali na dron niti na bilo koji način bili s njim u kontaktu.

  • Svijet

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 2

SAD je objavio snimku udara ruskog aviona u američki dron iznad Crnog mora.

Snimka američke vojske s koje je skinuta oznaka tajnosti prikazuje trenutak kada se ruski mlažnjak zabio u američku bespilotnu letjelicu.

Nakon udara, kako je ranije objavio SAD, dron je morao biti spušten u Crno more. 

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni avion udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija je tvrdila da to nije tačno i da je letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Rusija je navodno u međuvremenu stigla na mjesto srušenog američkog drona, javlja CNN o svojevrsnoj utrci ruskih i američkih snaga u tome ko će prije doći do bespilotne letjelice.

Jedan od američkih vojnih šefova, Mikey Milley, kaže kako će dron biti teško vratiti.

"Vjerovatno je potonuo u veliku dubinu tako da bi svaka operacija izvlačenja s tehničkog stajališta bila vrlo teška", rekao je Milley.

“Kao rezultat oštrog manevriranja oko 9 i 30 po moskovskom vremenu bespilotna letjelica MQ-9 krenula je u nekontrolirani let s gubitkom visine i sudarila se s vodenom površinom”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva. “Ruski lovci nisu koristili oružje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili u matičnu bazu”, napisali su tada.

Reakcije i tenzije se bilježe i dalje, pa je tako ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov poručio da bi namjerni napad na ruski avion u neutralnom zračnom prostoru bio otvorena objava rata nuklearnoj sili.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...