UGLJANIN NAJAVLJUJE USVAJANJE REZOLUCIJE PROTIV POLITIKA PODJELE BiH: "Ne možete biti Bošnjaci ako nemate barem parče matične države"

On je rekao da je nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik međunarodne zajednice donio zakon kojim je, kako je ocijenio, minimizirao i omalovažio bošnjačke glasove.

  • Regija

  • 16. Mar. 2023  

  • 5

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin najavio je usvajanje rezolucije koja će pozvati sve "patriotske probosanske zastupnike i vijećnike" da dignu glas protiv politika koje dijele Bosnu i Hercegovinu.

Kako je rekao, Forum bošnjačkih narodnih zastupnika iz republika koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije tražit će očuvanje jedinstvene i cjelovite BiH, kao i zaštitu bošnjačkih nacionalnih prava. 

Ugljanin je rekao da je nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik međunarodne zajednice donio zakon kojim je, kako je ocijenio, minimizirao i omalovažio bošnjačke glasove.

Ugljanin smatra da se od tog dana "potpuno jasno i glasno ide na legalizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike na štetu Bošnjaka kao naroda i Bosanaca kao građana BiH, kao i na štetu cjelovitosti i suvereniteta BiH".

"Mi, Bošnjaci izvan granica BiH, usvojit ćemo rezoluciju kojom ćemo se obratiti svim političkim strankama u BiH, svim patriotskim probosanskim zastupnicima, većnicima, i pozvati ih da shvate ozbiljnost situacije i da ne budu nemarni, jer ako dozvole velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici da dijele BiH, nestankom Bosne nestaju i Bošnjaci. Ne možete biti Bošnjaci ako nemate barem parče matične države", kazao je Ugljanin.

On je rekao da su razgovori o rezoluciji u toku i da će je podržati bošnjački zastupnici iz republika sa prostora bivše Jugoslavije, a koji su van Bosne i Hercegovine.

"Pred našim očima se Bosna i Hercegovina gazi i rastura i pred našim očima se devalvira bošnjački nacionalni suverenitet i pravo Bošnjaka da prenesu svoj glas, odnosno suverenitet, na stranku koju žele", kazao je Ugljanin, navodi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...