"SB" OTKRIVA SKANDAL/RAM ZA SLIKU NAŠE GRADONAČELNICE: Akademik Safet Zec angažovao advokata kako bi mu Benjamina Karić i Grad Sarajevo vratili monumentalnu sliku!

U ovoj priči je problematično to što Zec ima ugovor s Gradom Sarajevo o davanju slike na korištenje i koji je predmet ignorancije od aktuelne gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i(li) pratećih službi Grada Sarajeva što je, evo, proizvelo veliku bruku, kako za gradonačelnicu, tako i za Grad Sarajevo.

  • Mini market

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 3

Piše: Darko Omeragić

Akademski slikar Safet Zec već duže vrijeme pokušava ući u posjed svoje slike koja se nalazi u sjedištu Gradske uprave Grada Sarajeva u Vijećnici.

Sliku je, kako kaže, prije skoro tri godine ustupio tadašnjem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki , odnosno Gradu Sarajevo na korištenje. Ovo remek-djelo dimenzija šest puta tri metra je do Skakinog odlaska krasilo njegov kabinet, a od aprila 2021. godine vjerovatno i kabinet gradonačelnice Benjamine Karić . I tada počinju problemi. Zec je za "Slobodnu Bosnu" rekao da je njegova slika na kojoj se nalazi jedna bistrička kuća zapravo ustupljena gradu Sarajevu. Dakle, nije prodata niti poklonjena, nego ustupljena, o čemu je, tvrdi Zec, sa Skakom potpisao i sporazum/ugovor.Akademik Zec je poslije Skakinog odlaska s mjesta gradonačelnika pokušao stupiti u kontakt s Benjaminom Karić, ali od nje nije dobio „ni pismo ni razglednicu“, a što je još važnije ni svoju monumentalnu sliku.

SLIKA JE POSUĐENA

O tome kako se ovo moglo dogoditi akademik Zec je za "Slobodnu Bosnu" ispričao:

"Tu se radi o jednoj velikoj slici koja je ikona mog rada, velika Bistrička kuća. Na osnovu nekog prijateljstva i izložbe koju smo imali u Istorijskom muzeju tu slika sam posudio Gradu Sarajevo da stoji u jednoj od sala u Vijećnici. Ta sala je zapravo i tijesna za tu sliku, ali je to bio jedan prijateljski gest s moje strane prema Abdulahu Skaki. Kada je njegov mandat završen ja sam želio da mi se slika vrati. Ni u jednom trenutku mi nije bila namjera da tu sliku prodam. Problem je nastao jer me gradonačelnica tim povodom nikada nije pozvala na razgovor. I zato sam angažirao advokata kako bi vratio sliku ", rekao nam je umjetnik svjetskog glasa.

U ovoj priči je problematično to što Zec ima ugovor s Gradom Sarajevo o davanju slika na korištenje i koji je predmet ignorancije od aktuelne gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i(li) pratećih službi Grada Sarajeva što je, evo, proizvelo veliku bruku, kako za gradonačelnicu, tako i za Grad Sarajevo. Sama činjenica da slikar svjetskog glasa mora putem advokata tražiti svoju sliku koju je ustupio na korištenje jednoj takvoj instituciji kao što je Gradska uprava jednog glavnog evropskog grada skandal je ozbiljnih razmjera.

Akademski slikar Safet Zec ovim povodom se nije htio "blamirati" i tražiti svoju sliku nazad prilkom više slučajnih susreta s gradonačelnicom Karić tokom kojeg ga ona očito nijednog momenta nije namjeravala pozvati na kafu na kojoj bi ovaj problem riješili bez pompe ili barem da razmijene koju riječ o slici koju je zatekla u kabinetu nakon preuzimanja dužnosti od svog prethodnika. Zec se gradonačelnici sam nije htio "ponuditi" misleći da će se sama sjetiti takve mogućnosti budući da svi znamo kako joj nije mrsko primati razne goste u svoj ured, a pogotovo one koji će joj donijeti pregršt lajkova na Facebooku. No, akademikov šok bio je još veći nakon što poziv od gradonačelnice nije dobio ni kada joj se obratio njegov opunomoćenik.

KARIĆEVA JE (NE)OBAVIJEŠTENA

"Gradonačelnica je dobila informaciju da ta slika ne pripada tu i da je treba iznijeti. Ta slika je za mene amblem, ikona i jedna od mojih centralnih tema. To je bistrička kuća gdje sam odrastao. To je velika slika koja je jedva stala u prostor u koji su se smjestili. To je bio moj gest, pokazivanje simpatije spram ideje da ta slika tu stoji", priča nam Safet Zec.

Kako bi riješio ovaj problem, Zec je, kako nam je rekao, poslao pismo gradonačelnici i njenim saradnicima, ali ni tada nije dobio odgovor. Očekivao je makar poziv na kafu. Zanimljivo je da je Zec nekoliko puta vidio gradonačelnicu, ali joj nije palo na pamet da s njim otvori razgovor o ovoj temi, što otvara sumnju u to da li je gradonačelnica ili svjesno prešutjela ovaj događaj ili o njemu uopće nije obaviještena, ai jedno i drugo. je skandalozno. Kako bismo dobili odgovore brojna pitanja u vezi ove teme i mi smo se obratili gradonačelnici, ali do zaključenja teksta odgovore nismo dobili.

"Na slici je jedna velika kuća koja je poslije srušena i na njenom mjestu sagrađene su nove zgrade. Ona je dio ciklusa mojih slika sarajevskih kuća. Ona čini moje djetinjstvo i dio avlije u kojoj sam živio. Malo mi je žao zbog svega ovoga i što gradonačelnica nije reagovala”, kaže Zec.

POPULIZMOM DO POPULARNOSTI

Osmog aprila navršavaju se dvije godine otkako je u gradonačelničku fotelju glavnog grada Bosne i Hercegovine zasjela Benjamina Karić, potpredsjednica SDP-a BiH. Nakon Abdulaha Skake koji je javnost zabavljao svojim nevjerovatnim gafovima svi su mislili da se „Skaka ne može ponoviti“. No, ovdje se pokazalo da poslovica „nikad ne reci nikad“, nije slučajno izmišljena. Karićeva se u javnom političkom životu pojavila ni od kuda. Iako je od 2019. godine potpredsjednica SDP-a BiH za nju, manje-više, javnost nije čula. Sve do nominacije i kasnijeg imenovanja na gradonačelničku poziciju koja je prethodno ponuđena superpopularnom i mnogo iskusnijem političaru Bogiću Bogićeviću.

U gradonačelničku fotelju zasjela je s populističkom najavom da će prodati službeni pasat Gradske uprave, "da je ne bi prozivali zbog luksuza". To je poslije i uradila. Na početku mandata je obećala i da će spomen-ploča na Kazanima konačno ugledati svjetlo dana. I to je obećanje ispunila, ali se na spomen-ploči ne vidi ko je počinio zločin nad nad nedužnim civilima pretežno nebošnjačke nacionalnosti, čime je pokazala da joj je namjera ugađanje širokim narodnim masama. Potom se pohvalila kako je Vijećnicu s Nacionalne univerzitetske biblioteke "prenijela" na Grad Sarajevo. Niz populističkih mjera, izjava i poteza našlo je plodno tlo među biračima koji su je na posljednjim Opštim izborima nagradili s više od 10.000 glasova,

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...