MASOVNO NAORUŽAVANJA NAŠIH SUSJEDA: Slijedi kupovina raketa, oklopnih vozila, brodica, radarskih sistema...

Planira se, kaže, nabaviti dodatnih 30 borbenih oklopnih vozila Patria koji će biti u različitim verzijama. Nastavak opremanja i vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protivoklopnu borbu i dostizanje NATO ciljeva sposobnosti, poručio je Banožić.

  • Regija

  • 16. Mar. 2023  

  • 4

Odbor za odbranu hrvatskog Sabora dao je pozitivno mišljenje za projekte nabavke i to protivoklopnih vođenih raketa SPIKE, borbenih oklopnih vozila Patria, RIB brodica za pomorske operacije, modernizaciju radarskog sistema i nadogradnju borbenog komunikacijskog sistema Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) 

Ministar odbrane Banožić je, na novinarski upit nakon sjednice Odbora, pojasnio da je vrijednost nabave SPIKE raketa nešto više od 11 miliona eura, nabavke borbenih vozila Patria nešto više od 158 miliona eura, a RIB brodice su donacije SAD-a u vrijednosti od pet miliona eura pri čemu će za tu nabavku biti plaćen PDV od oko 1,4 miliona eura.

Vrijednost modernizacije radarskog sistema je oko 45 miliona eura, dodao je.

Novčana sredstva osigurana su u dijelu koji je potreban za pregovaračko razdoblje, a projekti će se odnositi na razdoblje od nekoliko godina. Za radarski sistem to će, kaže, biti razdoblje do dvije godine, a za SPIKE nešto kraće. Patria vozila će biti do 2028., a brodice su u kraćem razdoblju. Tako će se raditi i dinamika novčanih sredstava kroz budžet, kazao je Banožić.

Kako je propisano Zakonom o obrani, saborski Odbor za odbranu daje mišljenje Ministarstvu odbrane o nabavi za potrebe odbrane za vrijednosti veće od 5.000.000 eura prije pokretanja postupka javne nabave.

Banožić: Patria i SPIKE važni za punu operativnost u protivoklopnoj borbi

Banožić je pojasnio da će SPIKE rakete dugoga dometa biti integrirane na borbeno oklopno vozilo Patria. Nabavkom tih raketa, istaknuo je, jasno ćemo svojim saveznicima i partnerima jasno pokazati svoje sposobnosti i u skladu sa NATO ciljevima izvršavali zadaće Hrvatske vojske.

Planira se, kaže, nabaviti dodatnih 30 borbenih oklopnih vozila Patria koji će biti u različitim verzijama. Nastavak opremanja i vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protivoklopnu borbu i dostizanje NATO ciljeva sposobnosti, poručio je.

"Treći projekt su RIB brodice koje su donacija SAD-a, a njima će se opremiti Zapovjedništvo specijalnih snaga. Te će brodice pridonijeti provedbi pomorskih operacija na taktičkom nivou te dostizanju zahtjeva Razmjestive sposobnosti specijalnih snaga“, rekao je Banožić.

Ministar Banožić je projekt modernizacije radarskog sistema FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sistema HRZ-a istaknuo kao četvrti iznimno bitan projekt. Naglasio je da je to jedan od prioriteta opremanja i modernizacije HRZ-a radi razvijanja ključnih sposobnosti motrenja zračnog prostora i komandovanja.

Podsjetio je da je automatizirani radarski sistem FPS-117 velikog dometa za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva uveden u punu operativnu upotrebu 2008.

Banožić najavio modernizaciju radara do 2025.

"Modernizacijom radara postići će se veća operativna kontrola i upravljanje uključujući sposobnosti borbene identifikacije i kripto zaštitu prijenosa podataka. Dok će se nadogradnjom borbenog komunikacijskog sustava omogućiti integracija taktičkih podatkovnih veza kojima će se osigurati razmjena i prihvat informacija iz nacionalnih i NATO mreža u realnom vremenu. Modernizacija radara trebala bi biti gotova do 2025.“, objasnio je Banožić.

Istaknuo je i da vlada na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem daje jasan i nedvosmislen pravac razvoja Hrvatske vojske kroz modernizaciju i opremanje sve tri grane.

Negativno je odgovorio na novinarski upit je li time završeno opremanje srednje pješačke brigade.

"Ne, bit će još nabavki koje se odnose i na neborbena vozila. Imamo tu i druge nabavke koje su manje od pet milijuna eura što nije zakonska obaveza obavještavanja članova saborskog Odbora (nabavka puškostrojnica i druge opreme i sl).", dodao je.

Naveo je i da se, u skladu sa ugovorom s američkom vladom, očekuje da će prva oklopna vozila pješaštva Bradley biti u drugoj polovini godine u kompaniji Đuro Đaković, kako je bilo i dogovoreno.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...