SUTRA U BOŠNJAČKOM INSTITUTU: Predstavljanje knjige akademika Mirka Pejanovića - "BiH-30 godina od sticanja nezavisnosti"

O knjizi će, pored autora, govoriti prof. dr. Faris Gavrankapetanovic, prof. dr. Asim Mujkić, dr. Vera Katz, prof. dr. Lada Sadiković, dok će moderator biti prof. dr. Husnija Kamberović.

  • Kultura

  • 16. Mar. 2023  

  • 2

Udruženje za modernu historiju i Bošnjački institut organziraju predstavljanje knjige "Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti (studije, članci, recenzije knjiga)", autora akademika Mirka Pejanovića.

Promocija će biti u Bošnjačkom institutu, ul. Mula Mustafe Bašeskije br 21, petak, 17. mart 2023, od 13:00 sati.

O knjizi će, pored autora, govoriti prof. dr. Faris Gavrankapetanovic, prof. dr. Asim Mujkić, dr. Vera Katz, prof. dr. Lada Sadiković, dok će moderator biti prof. dr. Husnija Kamberović.

Knjiga je dobila brojne pozitivne ocjene, a ovom prilikom donosimo vam dio kritičkog osvrta profesora Mujkića.

"U strukturu referendumskog pitanja ugrađeni su principi ZAVNOBiH-a. To su sljedeći principi: Bosna i Hercegovina je država ravnopravnih građana. Ona je istovremeno država svojih ravnopravnih naroda: Hrvata, Bošnjaka, Srba i pripadnika drugih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Time je referendumsko pitanje afirmisalo subjektivitet svakog građanina kao individue i ravnopravnost naroda koji su u svom istorijskom razvoju u društvenom, političkom i kulturološkom okviru Bosne i Hercegovine ostvarili nacionalnu emancipaciju.“...

„Kao rijetko koji autor iz oblasti politologije u Bosni i Hercegovini, profesor Mirko Pejanović dosljedno i s uspjehom razvija naročitu historijsku perspektivu razvoja pretpostavki i oblikovanja modernog političkog subjektiviteta Bosne i Hercegovine prikazujući ga u svoj svojoj dinamici i kompleksnosti procesa koji traju u svojim unutarnjim protivrječnostima. (...) Tekst profesora Pejanovića, namjesto zgotovljenih interpretativnih šema dosljedno prati, ma kako unutar sebe paradoksalan i zbunjujući, proces političkog oblikovanja zajednice istovremeno nudeći refleksiju, a nerijetko i prijedloge za razrješenje paradoksa“, napisao je profesor Asim Mujkić.

15.03.2023

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...