SCHMIDT POSJETIO MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA: "Brzo procesuiranje osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje zločina" (FOTO)

Negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca negativno utječu na napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja, a nadležne institucije moraju rješavati ovo pitanje uz punu primjenu zakona", rekao je Schmidt.

  • Vijesti

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 3

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovin Christian Schmidt posjetio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i sastao se s rukovodstvom Centra i predstavnicima Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i predstavnicima udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH, sudionici sastanka su razgovarali o planovima Memorijalnog centra, aktivnostima udruženja usmjerenim na čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici te o tome šta se može učiniti da se nadležnim državnim institucijama pomogne u borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih u Srebrenici, uključujući i borbu protiv veličanja ratnih zločinaca.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na načine na koje se mogu izbjeći nesporazumi, kao i na jačanje napora usmjerenih na izbjegavanje zloupotrebe genocida u Srebrenici u političke svrhe te dodao da je "apsolutno neophodno pažljivo i precizno birati riječi kada se govori o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima".

"Brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje ovih zločina je pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu.

Negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca negativno utječu na napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja, a nadležne institucije moraju rješavati ovo pitanje uz punu primjenu zakona", rekao je Schmidt.

U ovom kontekstu, visoki predstavnik je upoznao sagovornike o sastanku s državnim tužiteljem BiH održanom kako bi se razmotrilo šta se još može učiniti u cilju efikasnijeg rješavanja pitanja negiranja ratnih zločina. S tim u vezi, obavezao se da će pomoći u pronalaženju međunarodnih partnera s ekspertizom iz ove oblasti kako bi se pravosudnim institucijama BiH pomoglo da energičnije procesuiraju slučajeve negiranja ratnih zločina ili veličanja ratnih zločinaca.

Nakon odluke koju je donio o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida počinjenog 1995. godine, visoki predstavnik je želio čuti informacije o konkretnom utjecaju te odluke u smislu njenog doprinosa lakšem provođenju aktivnosti koje obavlja Memorijalni centar.

Schmidt je napomenuo da su rad i naslijeđe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari važni za napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja u bh. društvu. Da bi obavljao ovu važnu ulogu, Memorijalni centar se treba razvijati bez opterećenja financijskim pitanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...