"TO ĆE OJAČATI BEZBJEDNOST": Stoltenberg pozdravio odluku Turske o kandidaturi Finske za članstvo u NATO-u

"Najvažnije je da i Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da li će pristupiti u isto vrijeme", rekao je Stoltenberg.

  • Svijet

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u petak odluku Turkiye da nastavi proces ratifikacije članstva Finske u NATO-u, javlja Anadolija.

"To će ojačati bezbjednost Finske, ojačat će bezbjednost Švedske i NATO-a", izjavio je Stoltenberg.

Dodao je da se nada da će Velika nacionalna skupština Turkiye glasati za ratifikaciju što prije.

Rekao je da će potez Ankare učiniti NATO jačim i sigurnijim u kritičnom trenutku.

On je dodao da su na prošlosedmičnom sastanku predstavnika Turske, Finske i Švedske u sjedištu NATO-a sve strane priznale da je postignut značajan napredak u sprovođenju trilateralnog memoranduma potpisanog u Madridu i da su brze ratifikacije Finske i Švedske u interesu svih.

"Najvažnije je da i Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da li će pristupiti u isto vrijeme", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je to izjavio ubrzo nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio da će ova zemlja u parlamentu započeti proces ratifikacije finskog članstva u NATO-u.

"NATO će postati jači članstvom Finske i vjerujem da će igrati aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti i stabilnosti", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim kolegom Saulijem Niinistom u turskoj prijestolnici Ankari.

Na pitanje o kandidaturi Švedske za NATO, Erdogan je kazao da će Turska nastaviti razgovore sa Štokholmom na osnovu principa NATO-a i pristupa u borbi protiv terorizma, navodi Anadolija. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...