REAKCIJA IZ UKRAJINE O NALOGU ZA HAPŠENJE PUTINA: "Historijska odluka, više od 16.000 djece prisilno deportovano u Rusiju"

Kostin je na svom Twitter nalogu napisao da ukrajinsko tužilaštvo nastavlja blisku saradnju sa ICC-om u slučajevima prisilne deportacije ukrajinske djece.

  • Evropa

  • 17. Mar. 2023  

  • 0

Ukrajinski glavni tužitelj Andriy Kostin pozdravio je potez Međunarodnog krivičnog suda koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

"Od sada ruski predsjednik ima službeni status osumnjičenika za međunarodni zločin. Ovo je historijska odluka za Ukrajinu i cijeli sistem međunarodnog prava", kazao je.

''Tužilaštvo istražuje više od 16.000 slučajeva prisilne deportacije djece. Bojimo se da bi stvarne brojke mogle biti veće. Rusija bukvalno uništava našu budućnost. Daćemo sve od sebe da djecu vratimo kući i pozovemo na odgovornost svakog počinioca užasnih zločina", kaže Kostin. 

Kostin je na svom Twitter nalogu napisao da ukrajinsko tužilaštvo nastavlja blisku saradnju sa ICC-om u slučajevima prisilne deportacije ukrajinske djece.

''Preko 40 tomova dosijea predmeta, više od 1000 stranica dokaza već je proslijeđeno ICC-u'', napisao je Kostin.

U nalogu za hapšenje Vladimira Putina se navodi kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine:

“Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta)“, stoji u nalogu Vijeća ICC-a, prenosi nap.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...