EKSPERTICA ZA ODRŽIVI RAZVOJ: Nasiha Pozder je kandidatkinja Naše stranke za ministricu okoliša i turizma FBiH

"Okoliš i turizam su često zapostavljene oblasti. Tome sam svjedočila i u prethodne četiri godine u Parlamentu FBiH gdje sam nebrojeno puta inicirala pitanja ali i rješenja iz ove oblasti", navela je Pozder.

  • Politika

  • 17. Mar. 2023  17. Mar. 2023

  • 2

Nasiha Pozder kandidatkinja je Naše stranke za federalnu ministricu okoliša i turizma.

Predsjedništvo Naše stranke jednoglasno je odlučilo da za ministricu okoliša i turizma Federacije BiH predloži Nasihu Pozder.

Nasiha Pozder docentica je na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, na kojem je doktorirala 2013. godine. Ekspertica je za održivi razvoj i Smart City rješenja i u tim oblastima ostvarila je saradnju s univerzitetima širom Evrope i svijeta, poput TU Stuttgart, TU Beč, TU Istanbul, Inalco Sorbonne Paris. Radila je i kao konsultantica za UNDP i Svjetsku banku na projektima obnove i klimatski prilagodljivih gradova.

Pozder povodom svoje kandidature kaže:

"Okoliš i turizam su često zapostavljene oblasti. Tome sam svjedočila i u prethodne četiri godine u Parlamentu FBiH gdje sam nebrojeno puta inicirala pitanja ali i rješenja iz ove oblasti. Okoliš i njegova zaštita moraju doći u fokus ako želimo zdravo društvo ali i ekonomski napredak. Ne možemo nade polagati u turizam kao privrednu granu ako istovremeno ne uložimo u zaštitu prirodnog, kulturnog, historijskog naslijeđa".

"Istovremeno, hrabri me i raduje da je nova većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH među 18 prioritetnih mjera svrstala i izradu i usvajanje Strategije i Akcionog plana zaštite okoliša/životne sredine FBiH, ali i Energetsko-klimatološki akcioni plan FBiH. Ovo opredjeljenje pokazatelj je da bi moglo doći i do podrške za neke projekte i zakonska rješenja u ovom resoru koja su do sada ostajala u zapećku", rekla je Pozder.

U Našoj stranci Pozder je obnašala niz važnih funkcija. Između ostalog bila je i potpredsjednica Naše stranke. U mandatu 2018.-2022. bila je zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...