"KONAČNO ĆEMO GA SPRIJEČITI": Prve reakcije iz Ukrajine nakon što je izdat nalog za hapšenje Putina - Kijev slavi!

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji je danas izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

  • Svijet

  • 17. Mar. 2023  

  • 0

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo "doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina".

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji je danas izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Pozdravljam odluku MKS koji je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove zbog prisilnog premještanja ukrajinske djece. Međunarodni kriminalci će odgovarati za krađu djece, kao i za druge međunarodne zločine", napisao je Kuleba na Twitteru.

Andriy Kostin, ukrajinski generalni tužilac također je podržao odluku MKS-a da izda nalog za hapšenje.

"Svijet je dobio signal da je ruski režim zločinački i da će njegovo rukovodstvo i poslušnici odgovarati. Ovo je historijska odluka za Ukrajinu i cijeli sistem međunarodnog prava", napisao je Kostin na društvenim mrežama.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sud u Hagu tereti Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Osim naloga za hapšenje Putina, izdat je nalog i za hapšenje njegove komesarke za prava jdece Marije Aleksejevne Lvove-Belove zbog "protivpravne deportacije" ukrajinske djece.

Sudije su ocijenile da postoje "razumni razlozi da se jveruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece".

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo "doprinijeti sprečavanju daljeg činjenja zločina".

Inače, sud u Hagu nije saopćio kako namjerava da sprovede ovaj nalog, budući da je Moskva ranije saopćila da ne priznaje jurisdikciju MKS-a, nije punopravni član MKS-a, i nemaju običaj da sarađuju kada su u pitanju međunarodna izručenja.

Iz suda su jedino saopćili da je nalog baziran na prijavi koju je podeno tužilac u februaru ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...