NEKAD BEZOBRAZNO BOGAT, DANAS ZATOČEN U ZLATNOM KAVEZU: Zapad ga prezire, a Putin mu se ruga

U otvorenom pismu zaposlenicima LetterOnea, investicijske grupe koju je osnovao u Londonu, rekao je da je "duboko privržen ukrajinskom i ruskom narodu. Trenutni sukob vidim kao tragediju za oboje, mogu se samo pridružiti onima čija je želja da krvoproliće prestane".

  • Evropa

  • 17. Mar. 2023  

  • 1

U mirnom i luksuznom djelu sjevernog Londona, u viktorijanskoj kući Athlone House, i dalje uživa sankcionirani ruski oligarh Mikhail Fridman. Uživa li zaista možda je prerano za zaključiti, jer se Fridman cijelo vrijeme pokušava osloboditi sankcija pod kojima se nalazi u EU i Ujedinjenoj Kraljevini.

Njegov prvi susjed, ruski biznismen Alisher Usmanov, vlasnik kuće Beechwood House vrijedne 80 milijuna funti, već je odavno, poput drugih oligarha, napustio zemlju nakon zamrzavanja bogatstva koje je uslijedilo na početku invazije na Ukrajinu. Međutim, Fridman nije slijedio ljude poput Usmanova, Romana Abramoviča ili Olega Deripaske te se smatra posljednjim oligarhom koji je ostao u Londongradu, kako se popularno naziva britanska prijestolnica zbog priljeva ruskog novca.

Iako je Fridman ostao, on je ograničen na svoj dom i nekoliko ulica oko njega. Na 15 minuta hoda od Athlonea i Beechwooda posljednje je počivalište Alexandera Litvinenka. Bivši pukovnik ruske tajne službe FSB i jedan od vodećih Putinovih kritičara pokopan je na groblju Highgate nakon što ga je FSB otrovao polonijem u čaju u hotelu s pet zvjezdica u samom centru Londona. Ovdje se nalazi i grob Karla Marxa.

Veliki finansijski problemi

Ugodna je to šetnja kroz parkove, ali Fridman je u velikim novčanim problemima i svoje vrijeme radije provodi čitajući, gledajući filmove u svojoj kino sali ili razgovarajući s odvjetnicima kako bi očistio sankcije koje su mu nametnuli London i Bruxelles, saznao je Sunday Times pričajući s oligarhovim poznanicima.

Nekad na listi sto najbogatijih ljudi svijeta, Fridman sada živi od 2000 funti mjesečno (oko 2200 eura). Navodno je zamrzavanje njegova bogatstva koje se procjenjuje na 8,2 milijardi funti iznenadilo njega i njegove savjetnike te možda preduhitrilo njegov plan selidbe. Fridman je iznenada otkrio da su mu bankovne kartice zamrznute, nije mogao platiti hranu niti podmiriti liječnički račun. Sudski je morao riješiti pravo da plaća vrtlare, kuhare, čistačice i sve one koji održavaju kuću Athlone. Pretežno su to Ukrajinci poput Fridmana.

Fridman ima duboke osobne i poslovne veze s Ukrajinom. Rođen je u židovskoj obitelji u Lavovu, gradu koji je bio antisovjetski orijentiran. Ulagao je u ukrajinske tvrtke, uključujući onu za mobilnu telefoniju Kyivstar nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin anketirao Krim 2014. Pružao je financijsku potporu memorijalnom centru holokausta Babyn Yar u blizini Kijeva sve do početka invazije, kada je dao ostavku u odboru i postao prvi oligarh koji je kritizirao rat.

U otvorenom pismu zaposlenicima LetterOnea, investicijske grupe koju je osnovao u Londonu, rekao je da je "duboko privržen ukrajinskom i ruskom narodu. Trenutni sukob vidim kao tragediju za oboje, mogu se samo pridružiti onima čija je želja da krvoproliće prestane".

‘Pranje novca‘

Fridmana je vlada Ujedinjene Kraljevine opisala kao ‘‘prokremaljskog oligarha‘‘ koji je usko povezan s Vladimirom Putinom te čiji investicijski Alfa Bank pomaže ruskom režimu. EU je sankcionirala njegovu bivšu suprugu Olgu Ayziman, od koje je razveden 17 godina i koja živi u Francuskoj. Kanada je sankcionirala njihove dvije kćeri, iako ondje nisu nikad živjele.

U travnju prošle godine sankcionirana je njegova izvršna pomoćnica Nigina Zairova, na koju je prenio kontrolu nad tri tvrtke prije uvođenja sankcija. Ruska novinska agencija TASS je u prosincu izvijestila da je Fridman uhićen pod sumnjom za ‘‘pranje novca, zavjeru za prijevaru ministarstva unutarnjih poslova i zavjeru za počinjenje krivokletstva‘‘. Čak 50 službenika Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala pretreslo je Athlone House. Fridman poriče krivnju.

Prema riječima poznanika, Fridman već odavno nema nikakve veze s Kremljem. Prestao je biti porezni rezident Rusije 2015. i već se raspitivao o britanskom državljanstvu. Bio je blizak s Borisom Nemcovim, oporbenim poličarem ubijenim 2015. Putin se u prošlomjesečnom govoru narugao Fridmanu rekavši da je jedan od oligarha koji je odlučio živjeti u ‘‘zaplijenjenoj vili s blokiranim računom pokušavajući pronaći mjesto za sebe u naizgled privlačnoj zapadnoj prijestolnici‘‘.

Fridmanovoj situaciji ne pomaže ni činjenica da je odvjetnik koji ga savjetuje o osporavanju sankcija u Ujedinjenoj Kraljevini Roger Gherson - isti odvjetnik koji je zastupao osnivača Wagner grupe Jevgenija Prigožina kad je tužio web stranicu istraživačkih novinara Bellingcat. Prema riječima njegove bivše supruge Ayziman, Fridman je sankcije teško podnio jer je imao ‘‘veliku vjeru u zapadne institucije, demokraciju i pojedinačna ljudska prava‘‘.

Mihail Hodorkovski, ruski biznismen u egzilu, rekao je za Bloomberg da se tajkuni poput Fridmana boje da će pasti u "procjep između dviju stolica na kojima sjede već mnogo godina. Rusija će im blokirati put, a Zapad ga neće otvoriti".

Zagovornici sankcija i dalje naglašavaju da Alfa Bank, u kojoj je Fridman uz Petra Avena glavni dioničar, i dalje igra ključnu ulogu u ruskom gospodarstvu. Financial Times je prošlog tjedna izvijestio da su dvojica oligarha spremna napustiti svoje udjele i prodati banku najvećem ruskom privatnom zajmodavcu Andreju Kosogovu za 2,3 milijarde dolara, želeći se osloboditi zapadnih sankcija.

Da bi Friedmanu bile ukinute sankcije, vjerojatno će morati biti čvršći u svojoj osudi rata i kritici Putina. Ali u tom će slučaju riskirati svoju sudbinu.

Dok god sankcije ostanu na snazi, Friedman neće moći otići dalje od kuće Athlone, koju je pod vlastitim imenom, ne skrivajući se iza nepoznatih offshore tvrtki, kupio 2016. za 65 miliona funti.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...