BOSNA I HERCEGOVINA – OBEĆANA ZEMLJA: Susjedi više ne dolaze samo po hranu, ova usluga je do 90 postoj jeftinija, problemi počinju na granici - prilikom povratka kući…

Ušteda za hrvatske mušterije je ogromna jer neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerovatnih 90 posto!

  • Vijesti

  • 18. Mar. 2023  

  • 1

Mislio je da će proći upola jeftinije, a na kraju ga je koštalo mnogo skuplje. Slučaj je to jednog vozača iz Hrvatske - koji je servisirao svoj automobil preko granice, u Bosni i Hercegovini.

Istina, jeftinije je, ali radove treba prijaviti carini - u suprotnom prijeti im kazna od 500 eura.

Trebinje - omiljena dubrovačka automehaničarska destinacija. Gradić smješten na samom jugu Hercegovine udaljen tek pola sata vožnje od starih dubrovačkih zidina. I dok hrana ovdje nije nešto jeftinija u odnosu na Hrvatsku, popravak automobila je - i to skoro pola.

"Razlike su, pogotovo na uslugama, tipa zamjena je kod nas dosta jeftinija", govori za RTL Vaso Tarana, vlasnik automehaničarske radionice u Trebinju.

On je svoj obrt otvorio još 1997., a klijenti mu dolaze čak i sa Pelješca. Ušteda za hrvatske mušterije je ogromna jer neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerovatnih 90 posto!

"Pogotovo ko ima više auta, na godišnjem nivou izađe velika suma novca", kaže.

No, u hrvatskoj carini su prilično jasni! Popravci automobila preko granice moraju se prijaviti carinskom deklaracijom i ta uredba nije od jučer. Ukoliko to ne učinite, očekujte kaznu.

"Carini se treba prijaviti unos sve robe iznad 300 eura pa i ti auto-dijelovi dijele sudbinu sve ostale robe koju putnik sa sobom nosi i kao takvu su dužni ju prijaviti carinskom službeniku", ističe Jure Ursić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići.

Samo prošle godine u Hrvatsku je cestovnim putem ušlo i izašlo oko 51 milion putnika, izdano je vise od 10.000 carinskih prekršaja u putničkom prometu a naplaćeno je i više od 16 miliona eura kazni!

Ova vijest u Dubrovniku je dočekana na nož! Jer možda imaju višak apartmana, ali na jugu i dalje gledaju kako uštediti.

Sudeći po broju dubrovačkih tablica koje su kolege sa RTL-a zatekli u trebinjskim automehaničarskim radionicama, ovih dana prema Hrvatskoj sprema se pravi val krijumčara auto-dijelova koji možda još ni ne znaju da su preko noći postali tzv. šverceri…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...