PROCURILO IZ ANKARE: Prvi snimci turskog borbenog zrakoplova nove generacije u akciji... (FOTO)

SSB, koji je poznat i po svom turskom akronimu TUSAS, vodi razvoj ove letjelice u okviru projekta Nacionalnog borbenog zrakoplova, formalno poznatog kao Milli Muharip Ucak (MMU).

  • HiTec

  • 18. Mar. 2023  

  • 1

Prvi prototip turskog domaćeg borbenog zrakoplova nove generacije TF-X završio je niz takozvanih taksi testova prije službenog predstavljanja koje bi se trebalo dogoditi u subotu. Temel Kotil, izvršni direktor proizvođača zrakoplova Turkish Aerospace Industries, rekao je još u januaru da bi TF-X mogao obaviti svoj prvi let već ove godine.

Turska državna Agencija za odbrambenu industriju Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), objavila je niz fotografija potpunog, ili barem gotovo potpunog, prototipa TF-X na pisti na neodređenoj lokaciji. Portal The War Zone piše da su fotografije napravljene vjerovatno iz pogona Turkish Aerospace Industries u Ankari, gdje se zna da se odvija izgradnja TF-X zrakoplova. SSB, koji je poznat i po svom turskom akronimu TUSAS, vodi razvoj ove letjelice u okviru projekta Nacionalnog borbenog zrakoplova, formalno poznatog kao Milli Muharip Ucak (MMU).

-Rekli smo da ćemo naš Nacionalni borbeni zrakoplov izvesti iz hangara 18. marta. Naš avion je danas na pisti! Nadajmo se da ćemo pod vodstvom Recepa Tayyipa Erdogana svjedočiti njegovom letu turskim nebom, napisao je u objavi na Twitteru Ismail Demir, trenutni šef SSB-a.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...