ŠTA (NE)ZNAMO O VILI NA OHRIDU U KOJOJ SE SASTAJU VUČIĆ I KURTI: Čuvena Titova rezidencija je najveća tajna (FOTO)

Kuća je izgrađena kao detaljan izraz tradicionalnog makedonskog narodnog arhitektonskog stila, od prirodnog kamena sa zidovima od belog gipsa, crvenim crijepom i izbočinama na gornjem nivou.

  • Regija

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 1

Ako potražite na internetu priče o vilama nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, naići ćete na obilje informacija. Na fotografijama i video-snimcima možete vidjeti brojne veleljepne građevine smještene na najljepšim lokacijama širom bivše Juge. To su građevine od kojih zastaje dah, elegantne rezidencije izgrađene od najskupljih materijala, a enterijer je luksuzan poput onih u zamkovima evropskih plemića.

Većina Titovih vila danas je očuvana, otvorena za turiste i predstavljaju pravo putovanje kroz vrijeme… Neke su ruinirane, neke u fazi restauracije. A samo jedna je najveća tajna. U pitanju je vila Biljana na Ohridu, u kojoj se danas održava dijalog između Beograda i Prištine.

Pozicionirana na litici sa najljepšim pogledom na Ohridsko jezero, Vila Biljana je bila jedna od zvaničnih ljetnjih rezidencija Josipa Broza Tita. O istoriji ovog imanja dostupno je vrlo malo podataka, na primjer kada je sagrađena (vjerovatno krajem 50-ih/početkom 60-ih), koji je arhitekta projektovao ili tačno koliko je Tito proveo ovdje. Međutim, pouzdano se zna da je Tito proveo dosta vremena ovde u vili tokom zvanične posjete Ohridskoj oblasti 1967. godine, što je događaj koji je detaljno dokumentovan.

(Foto: Aktron)

Kuća je izgrađena kao detaljan izraz tradicionalnog makedonskog narodnog arhitektonskog stila, od prirodnog kamena sa zidovima od belog gipsa, crvenim crijepom i izbočinama na gornjem nivou.

U postjugoslovensko doba Vilu Biljanu su počeli da koriste makedonski političari. Vila je danas u vlasništvu vlade i predsjednika Makedonije, čiji državnici je koriste kao svoju ličnu ljetnju vilu (dok se koristi i za goste visokih i diplomatskih predstavnika). Pošto se vila koristi za smještaj visokih vladinih političara, pristup javnosti je strogo zabranjen i ova vila se čuva danonoćno, piše maškimagazin.mk.

Mještani kažu da se od vile do privatne plaže, koja ima sitni pijesak, stiže unutrašnjim liftom. I danas je jedna od najvećih atrakcija, ali se može vidjeti samo čamcem sa jezera, skrivenog u bogatoj šumi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...