ZAVRŠEN MARATONSKI SASTANAK U OHRIDU: "Postignut nekakav dogovor..."

Izvještaj o današnjim pregovorima Vučića i Kurtija trebalo bi da bude razmatran na zasjedanju Savjeta Evrope 23. i 24. marta.

  • Regija

  • 18. Mar. 2023  

  • 1

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije završen je poslije skoro 12 sati, objavio portparol EU Peter Stano, prenosi N1. U fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se, odvojeno, sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borellom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je trilateralni sastanak. Očekuje se obraćanje Borrella.

Postignut je nekakav dogovor na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića saznaje KOHA. Kako bi se sve razjasnilo, uskoro će se izjasniti visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti usmeno su se saglasili s tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema riječima šefa evropske diplomatije Josepa Borela, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primjenu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvo se sastao s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Makedonski premijer razgovarao je i sa Albinom Kurtijem, kao i s visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Izvještaj o današnjim pregovorima Vučića i Kurtija trebalo bi da bude razmatran na zasjedanju Vijeća EU 23. i 24. marta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...