PORODICE UBIJENIH AHMIĆANA OGORČENE: Počela nelegalna izgradnja Spomen-obilježja žrtvama hrvatske nacionalnosti

"Očekujemo da će nadležne službe poduzeti zakonom definisane i propisane mjere, kako bi se zaustavilo samovlašće pojedinaca ili grupa, a kojim bi se dodatno zakomplikovali komšijski odnosi."

  • Društvo

  • 18. Mar. 2023  

  • 6

Udruženje građana žrtava rata '92-95. "16. april" Ahmići upozorava da je u naselju Buhine kuće, u blizini Viteza, počela nelegalna izgradnja Spomen-obilježja žrtvama hrvatske nacionalnosti bez izdatih dozvola općinskih i federalnih organa vlasti nadležnih da se očituju po ovom pitanju.

"Očekujemo da će nadležne službe poduzeti zakonom definisane i propisane mjere, kako bi se zaustavilo samovlašće pojedinaca ili grupa, a kojim bi se dodatno zakomplikovali komšijski odnosi.

Kao porodice ubijenih Ahmićana sa pravom se pitamo, da li se pozicioniranjem ovolikog broja obilježja u naselju Ahmići na magistralnoj cesti nastoji izjednačiti masakr učinjen u Ahmićima koji je presuđen u Hagu kao udruženi zločinački poduhvat sa žrtvama koje su nastajale u toku ratnih dejstava između vojnih formacija na prvim linijama borbe.

Uvažavajući svaku nevinu ubijenu žrtvu, dužni smo poštovati zakone ove države, ispoštovati zakonom propisane procedure za izgradnju, a pogotovo objekata koji provociraju osjećaje ubijenih na drugoj strani", poručili su iz Udruženja.

Ukoliko se nastavi nelegalna izgradnja Spomen-obilježja u narednom periodu na području općine Vitez bez izdatih dozvola od nadležnih općinskih i federalnih organa, Udruženje građana žrtava rata '92-95. "16. april" Ahmići  najavljuje izgradnju Spomen-obilježja uz magistralnu cestu, na području Mjesne zajednice Ahmići.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...