KOME JE ODZVONILO ZVONO: "Za zadržavanje Putina moguće je dobiti nagradu do 5 miliona dolara"

Da li će se sada neko od oficijelne Budimpešte usuditi da dođe na razgovore u Kremlj vrlo je upitno. Nije čudno što je Viktor Orban već objavio preispitivanje odnosa sa Ruskom Federacijom

  • Evropa

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Kome je to odzvonilo zvono? Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i povjerenice za prava djece RF Marije Ljvove-Belove. U saopštenju Međunarodnog krivičnog suda (ICC) se navodi da postoje razumni razlozi za vjerovanje da ruski lider snosi krivičnu odgovornost za ratni zločin protiv pravne deportacije stanovništva (djece) i nezakonitog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Prema podacima ukrajinskih pravnih stručnjaka označeno je više od 16 hiljada slučajeva deportacije ukrajinske djece. U realnom životu ova brojka je puno veća. Realizovati ovaj zločinački poduhvat bilo je nemoguće bez najvišeg zvaničnika RF, Vladimira Putina. Ruski okupatori u Ukrajini otuđivali su djecu od roditelja i skrivali na teritoriju RF, namjerno su ih slali u zabačene i daleke regije.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan izjavio je da je moguće da će se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u nekom trenutku suditi za ratne zločine pred tim sudom.

"Mislim da oni koji misle da je to nemoguće ne razumiju istoriju jer su se glavni nacistički ratni zločinci našli u sudnicama“.

On je pomenuo i bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, vođu bosanskih Srba i zapovjednika vojnih snaga RS Radovana Karadžića i Ratka Mladića, predsjednika Liberije Tejlora, premijera Ruande Kambanda, predsjednika Čada Habrea. Svi su oni bili moćni pojedinci, a ipak su se našli u sudnicama, a o njihovim postupcima presuđivale su nezavisne sudije i to daje nadu da je, koliko god teško bilo, zakon uvijek iznad svega.  

Karim Kan naglasio je da je deportacija ukrajinske djece u Rusiju bila nehumana i da je Rusija mogla preduzeti druge mjere da zaštiti djecu ako joj je to bila namjera. Ako je postojala opasnost u određenom području, trebalo ih je premjestiti u druge djelove Ukrajine, gdje te opasnosti nije bilo. Ako to nije bilo moguće, trebalo im je ponuditi preseljenje u treće zemlje. Ovaj ubrzani proces, koji je Rusija implementirala dajući djeci strano državljanstvo, nešto je što je zahtijevalo pažnju, a to je takođe dalo dodatni podsticaj istrazi.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da izda nalog za njegovo hapšenje.

“Mislim da je to opravdano. Problem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je ICC poslao snažnu poruku”, rekao je Biden.

Osim toga SAD je nezavisno o ICC-ju utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatraju da počinitelji moraju odgovarati. Potez ICC-a obavezuje 123 države članice da uhapse Putina ako se nađe na njihovoj teritoriji i prebace ga na suđenje u Hag.

Nalog za hapšenje govori da se Putin mora pojaviti u Hagu i svjedočiti. Ako to ne uradi i pojavi u zemlji koja je ratifikovala Rimski Statut ili Statut Međunarodnog krivičnog suda onda treba da ga uhapse. U slučaju nedolaska Putina u Hag biće izdata potjernica Interpola za njegovo hapšenje. Naravno to je nemoguće uraditi u Rusiji ali je moguće izvan njenih granica. Osim toga, zajedno sa optužbom za učešće u međunarodnom zločinu Vladimir Putin gubi diplomatski imunitet.

Zamjenik britanskog premjera Dominic Raab izjavio je da se očekuje dosta dug proces. Ali o ovome su govorili i za okrivljene za zločine na području bivše Jugoslavije i Ruande. Ipak svim zločincima je bilo suđeno pred međunarodnim sudom.

Odluka ICC sada jako otežava Putinu putovanje svijetom. Potjernica za Putinom označava što on postaje osoba sa kojom je problematično nešto važno dogovarati. Tako njegovo okruženje još jednom mora preispitati davanje podrške agresivnoj politici Kremlja. Podržavanje eventualnog zločinca sada može svakog pristalicu Putina koštati pojavljivanjem na optuženičkoj klupi. Biće puno jeftinije za sve da ga smjeste i možda čak spakuju za putovanje u Hag. Slučaj Miloševića samo je potvrda tome . Osim toga za zadržavanje Putina moguće je dobiti nagradu do 5 miliona dolara od jedne organizacije koja tijesno sarađuje sa ICC.

Kremlj je objavio da je nalog za hapšenje Putina nečuven i besmislen te da Rusija, kao i brojne druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a. Rimski Statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratifikovalo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska, Iran i Indija. Ipak međunarodni terorista, bivši pukovnik FSB koji ratovao u BiH, Pridnjestrovlju i bio je tako zvani ministar odbrane odmetnute i nepriznate Donjecke narodne republike Igor Girkin izjavio je kako bi Putin mogao da završi kao Milošević. Zapad je navodno uvjeren u pobjedu i sada stvara pravne okvire za to. 

Tako Vladimir Putin postaje još toksičniji političar. Da li će se sada neko od oficijelne Budimpešte usuditi da dođe na razgovore u Kremlj vrlo je upitno. Nije čudno što je Viktor Orban već objavio preispitivanje odnosa sa Ruskom Federacijom. Odluka ICC pala je prije dolaska u Moskvu sa oficijelnom posjetom šefa Kine. O čemu je moguće razgovarati sa eventualnim zločincem koji krade tuđu djecu vidjećemo.

Da li je sada u interesu Pekinga da ostane pored međunarodno izolovane Moskve saznaćemo za par dana. Kina kao i Rusija ne priznaje jurisdikciju ICC ali to ništa na znači. Sada čak i fizički nestanak Putina neće ga osloboditi od suđenja kako je bilo u slučaju sa Hitlerom. ICC kao i Nirnberški sud za zločine Drugog svjetskog rata izgleda neće zaboraviti i na bliže vojno i političko okruženje šefa Kremlja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...