DVA SU GLAVNA RAZLOGA: Zašto je Haški sud sad izdao nalog za hapšenje Putina?

Glavni cilj izdavanja naloga za hapšenje "natjerati Putina i osobe koje ga okružuju da shvate da postoji vrlo stvaran rizik da će prije ili kasnije morati kazneno odgovarati za ono što čine".

  • Evropa

  • 18. Mar. 2023  18. Mar. 2023

  • 0

Nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je jučer izdao Međunarodni kazneni sud, "prvi je korak" na putu prema značajnoj optužnici, tvrdi Ben Emmerson, britanski advokat koji radi za ukrajinsku vladu. U razgovoru za Sky News, Emmerson je rekao kako postoje dva glavna razloga zbog kojih je Haški sud jučer izdao nalog za Putinovo hapšenje.

Neposredan tajming je, rekao je, vjerovatno povezan s odlukom Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, koji je nedavno objavio izvještaj u kojem istražni suci detaljno navode zbog čega vjeruju da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini. To uključuje i optužbe o prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju, što se opisuje kao ratni zločin.

No, postoji i druga dimenzija tajminga izdavanja naloga za hapšenje. Kako pojašnjava Emmerson, ponekad se optužnice izdaju zapečaćene.

"Drugim riječima, one nisu javne. No u zadnje vrijeme vidimo da se objavljuju optužnice protiv lidera tokom konflikta koji su u toku, a vezani su uz sadržaj optužnice. Primjer je optužnica protiv Gaddafija tokom ustanka u Libiji", rekao je advokat.

"Ovo je očito tek prvi korak"

Emmerson je ustvrdio kako treba reći da objava optužnice protiv aktuelnog predsjednika države usred oružanog konflikta "na neki način utječe na ponašanje ili joj je cilj utjecati na ponašanje osoba uključenih u sukob".

"Drugim riječima, ovo je očito tek prvi korak na putu prema nečemu što bi s vremenom mogla postati puno supstancijalnija optužnica protiv predsjednika Putina", rekao je advokat.

Dodao je kako vjeruje da je glavni cilj izdavanja naloga za hapšenje "natjerati Putina i osobe koje ga okružuju da shvate da postoji vrlo stvaran rizik da će prije ili kasnije morati kazneno odgovarati za ono što čine", prenosi Index.hr.

Za što ICC zapravo optužuje Putina?

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini. ICC je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije i nezakonito premještanje djece s teritorija Ukrajine u Rusiju.

Haški sud je, uz Putina, uhidbeni nalog izdao i za Mariju Aleksejevnu Lvova-Belovu, rusku povjerenicu za prava djece, pod istim optužbama kao i za ruskog predsjednika. No o čemu se zapravo radi u ovom prvom, vjerovatno ne i jedinom krimenu koji Međunarodni kazneni sud stavlja na teret Vladimira Putina? 

Tužitelj Haškog suda Karim Ahmad Khan, koji radi na ovom slučaju, rekao je za BBC da je deportacija ukrajinske djece u Rusiju bila nehumana i da je Rusija mogla poduzeti druge mjere da zaštiti djecu ako joj je to bila namjera.

"Ako je postojala opasnost u određenom području, trebalo ih je premjestiti u druge dijelove Ukrajine, gdje te opasnosti nije bilo", rekao je Khan. "Ako to nije bilo moguće, trebalo im je ponuditi preseljenje u treće zemlje."

ICC-u je sporno to što je Rusija praktički legalizirala deportaciju djece dajući djeci rusko državljanstvo. UN-ovo Istražno povjerenstvo o Ukrajini ovih je dana saopćilo da postoje dokazi o ilegalnom premještanju stotina ukrajinske djece u Rusiju.

Prema podacima ukrajinske vlade, broj djece koja su prisilno odvedena u Rusiju iznosi 16.221.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...