NOVE OSUDE SKANDALA U BANJOJ LUCI: "Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje nad novinarima i aktivistima..."

Upravani odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarim i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i istitucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao  “neprijatelji”  Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta.

  • Društvo

  • 19. Mar. 2023  

  • 1

Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari (BHN) smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanovuković za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu RS, kaže se u saopćenju UO udruženja/udruge BH novinari. 

- Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjoj Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima.   

Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjoj Luci - kaže se u saopćenju. 

Upravani odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarim i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i istitucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao  “neprijatelji”  Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta. Takvim postupanjem, kako se navodi, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna  ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.   

- Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP-a RS javno očitovanje o nefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrubli način. Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje - dodaje se u saopćenju.  

BH novinari daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima (FMHL) poduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki  u Banjoj Luci.     

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...