DEBAKL U BIJELJINI MU TEŠKO PAO: Dodik se nakon Bećirovića okomio i na SDS…

Opoziv gradonačelnika pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija "Pokrenimo Bijeljinu", predvođena SNSD-om.

  • Politika

  • 20. Mar. 2023  

  • 0

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine informacije o tome šta je preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.

Bećirović je takvu informaciju od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine zatražio u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su stavile van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, prema kojem se nepokretna imovina na teritoriji RS-a smatra vlasništvom tog bh. entiteta, kako bi se pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine pokrenuo krivični postupak zbog "otimanja državne imovine".

On je istakao da je "državna imovina svetinja" i da to ne mogu promijeniti ni prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika o secesiji.

Reagujući na Bećirovićevu izjavu, Dodik je rekao da pitanje državne imovine nikada neće doći na dnevni red Parlamenta Bosne i Hercegovine.

-Denis Bećirović je bošnjački član Predsjedništva, biran na teritoriji FBiH. On nema nikakva prava ni nadležnosti kada je u pitanju imovina Republike Srpske, te je stoga njegov zahtjev Pravobranilaštvu BiH neosnovan. Pitanje imovine riješeno je Dejtonskim sporazumom, sve drugo što slušamo i gledamo je kršenje međunarodnog ugovora i Ustava BiH kao sastavnog dijela tog ugovora, poručio je Dodik.

Lider SNSD-a priznao je poraz u Bijeljini, poručivši da poštuje volju građana Bijeljine.

"SNSD i ja kao predsjednik poštujemo volju građana Bijeljine i uvijek smo je poštovali", naveo je Dodik na Twitteru.

On je rekao da je uvjeren da je referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića protekao u demokratskoj atmosferi.

"Za razliku od SDS-a, koji je juče počeo kuknjavu o krađi rezultata, uvjeren sam da je sve proteklo u demokratskoj atmosferi uz poštovanje svih propisa Republike Srpske. SNSD će nastaviti da ulaže napore u razvoj Bijeljine i njeno snažnije povezivanje s ostatkom Republike Srpske", poručio je Dodik.

Podsjetimo, građani Bijeljine jučer su glasali protiv opoziva gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića iz SDS-a.

Na osnovu podataka u štabu SDS-a, obrađeno je 73,77 biračkih mjesta, a protiv opoziva Petrovića glasalo je 67,78% ili 22.917 građana upisanih u birački spisak.

Za opoziv se izjasnilo 31,51% ili 10.658 građana.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, izjavio je da je ovo "još jedna velika narodna pobjeda".

"Hvala svim građanima koji su izašli i iznijeli svoj stav, opredjeljenje. Ova pobjeda je i velika pobjeda SDS-a", rekao je Petrović.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević nagalasio da su se građani Bijeljine izjasnili na referendumu protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

On je rekao na konferenciji za novinare u Bijeljini da je na osnovu obrađenih 94,54 odsto biračkih mjesta razlika u korist Petrovića iznosi više od 16.000 glasova.

Miličević je naveo da je, prema ovim podacima, protiv opoziva glasalo 68,11 odsto birača, "za" je glasalo 31,13 odsto, dok je 0,76 odsto listića bilo nevažeće. Pravo glasa na referendumu u Bijeljini imalo je 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini prvi je koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini RS.

Opoziv gradonačelnika pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija "Pokrenimo Bijeljinu", predvođena SNSD-om.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...