VUČIĆEVI MEDIJI U TRANSU: Pogledajte naslovne stranice režimskih medija u Srbiji nakon sastanka Putina i Xija…

Režimski mediji ovoga puta naglasak stavljaju na „braću“ Kineze, a ne za Rusiju

  • Regija

  • 21. Mar. 2023  21. Mar. 2023

  • 4

Značajan broj velikih srbijanskih medija danas na naslovnicama u fokusu ima susret Xi Jinping-Putin. Svi su oni usklađeni s kineskim (ne ruskim) narativom o potrebi da se preradi i odbrani svjetski poredak.

Režimski mediji ovoga puta naglasak stavljaju na „braću“ Kineze, a ne za Rusiju, u pokušaju da se stavovi Srbije predstave u drugačijem svjetlu.

Podsjetimo, ruski je predsjednik rekao da je spreman razgovarati i o kineskom planu za okončanje rata u Ukrajini. Zapad i Kijev sumnjaju u istinitost tih tvrdnji te pokušavaju doznati pravi razlog Xijevog pomirljivog istupa.

- Oduvijek smo bili otvoreni za pregovore - rekao je Putin Xiju, koji je u Moskvu došao nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za hapšenje za ruskog predsjednika. ICC je nalog za hapšenje Putin izdao za zločin u kojemu je njegova odgovornost neizravna. Budući da ICC nije nadležan za pitanje njegove agresije na Ukrajinu, tereti ga se za ratni zločin prisilne deportacije djece.

(SB)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...