OBJAVLJEN SNIMAK EKSPLOZIJE NA KRIMU: Ukrajinci tvrde da je uništeno nekoliko vagona s ruskim projektilima (VIDEO)

"Eksplozije nastavljaju proces demilitarizacije Rusije i pripremaju ukrajinski poluotok Krim za deokupaciju", navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva odbrane. 

  • Svijet

  • 21. Mar. 2023  

  • 0

U eksploziji na sjeveru anektiranog Krima uništeni su ruski projektili koji su se prevozili željeznicom, saopćilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Ruski lider grada Džankoja rekao je da je to područje napadnuto dronovima, a u međuvremenu su objavljeni i amaterski snimci eksplozije na Krimu 

"Eksplozije nastavljaju proces demilitarizacije Rusije i pripremaju ukrajinski poluotok Krim za deokupaciju", navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva odbrane. 

Kijev je objavio da su rakete bile namijenjene ruskoj crnomorskoj floti. 

"Eksplozija u gradu Džankju na sjeveru privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibr-KN dok su bile transportirane željeznicom", objavili su. Kalibr su projektili dizajnirani za lansiranje s brodova ruske crnomorske flote, a imaju operativni domet veći od 2500 kilometara na kopnu i 375 kilometara na moru. 

Ihor Ivin, administrator postavljen u Rusiji, rekao je da je 33-godišnji muškarac prebačen u bolnicu nakon što je zadobio povrede od šrapnela oborenog drona. Nije spomenuo niti jedan oštećeni vojni cilj. Nekoliko se zgrada zapalilo, a električna mreža je oštećena, citiraju lokalni mediji Ivina. Ruska državna novinska agencija Tass prenijela je Ivinove tvrdnje da su se zapalile kuća, škola i trgovina mješovitom robom. 

Ruski zvaničnici na Krimu rekli su da je grad bio meta napada dronom. Sergej Aksenov, guverner Krima kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je u blizini Džankoja aktivirano protivzračno oružje, ali nije rekao zašto niti je govorio o krstarećim projektilima. "Krhotine koje su padale ozlijedile su jednu osobu i oštetile kuću i trgovinu", rekao je Aksenov. 

alt

Rusija je posljednji put okrivila Ukrajinu za izvođenje napada dronovima na Crnomorsku flotu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju u oktobru 2022. godine. Tada je rečeno da je devet dronova korišteno u napadu koji je oštetio ratni brod.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...