"ORBAN ZABIO NOŽ U LEĐA PUTINU": Mađarska nije blokirala nalog za hapšenje ruskog predsjednika

Bloomberg je u ponedeljak objavio da je Mađarska stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog čega je navodno šef evropske diplomatije Josep Borrell bio prinuđen da objavi saopćenje u svoje ime.

  • Evropa

  • 21. Mar. 2023  

  • 1

Mađarska je demantovala vijest agencije "Bloomberg" koja je saopćila da je Budimpešta stavila veto na zajedničko saopćenje Evropske unije povodom naloga Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, piše ruska agencija Sputnik.  

"To je laž. Istina je da je Mađarska izložila slijedeći stav predstavniku EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu: Mađarska je primila k znanju odluku Međunarodnog krivičnog suda i ne želi da je komentira na bilo koji način. Međutim, ako bilo koja zemlja EU želi da dȃ izjavu, Mađarska se neće protiviti tome - rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Mađarske Mate Paczolay, prenijela je agencija MTI. 

Bloomberg je u ponedeljak objavio da je Mađarska stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog čega je navodno šef evropske diplomatije Josep Borrell bio prinuđen da objavi saopćenje u svoje ime. Kako je saopćila agencija, stav Mađarske u vezi s izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsjednika „možda će biti izražen” na slijedećem samitu EU koji će biti održan u Bruxellesu 23. i 24. marta. 

Podsećanja radi, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske djece. Komentarajući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...