A NIJE IZ NJEMAČKE: Serijski automobil do stotke ubrzava za 1,66 sekundi, pogledajte ga na djelu…

To je potreba za svaki automobil koji četvrt milje pređe za manje od 9 sekundi.

  • Auto

  • 22. Mar. 2023  

  • 0

Većina američkih sportskih automobila dokazuje na ravnoj, street race stazi. Zavoji uglavnom nisu ‘američka stvar’. Dugo se pričalo o Dodge Challengere SRT Demon 170, a sad je napokon i predstavljen te postavljen na cestu, odnosno stazu za street race. Dodge je održao takozvani Dodge Last Call festival u Las Vegasu, gdje je predstavljen novi Demon.

alt

Na stazi od četvrt milje Demon 170 je došao do stotke za samo 1,66 sekundi i prošao stazu za samo 8,91 sekundi s top brzinom od 243 km/h. Krik motora dolazi od prerađenog 6,2-litrenog V8 motora ispod haube, koji proizvodi do 1025 konjskih snaga pri 6500 o/min i 1281 Nm okretnog momenta pri 4200 o/min kada radi na E85 gorivu. Čak i na E10 benzinu, snaga je i dalje 900 KS. To je moguće zahvaljujući brojnim značajnim hardverskim nadogradnjama motora (a tu je i kompresor obima tri litre), koje samo zadržavaju bregasto vratilo u izvornom obliku.

alt

Cijena ovog "čudovišta" je 96.666 dolara. Američka asocijacija koja regulira street race natjecanja NHRA (National Hot Rod Association) ne dopušta Demonu izlazak na stazu ako nije opremljen padobranom ili sigurnosnim kavezom. To je potreba za svaki automobil koji četvrt milje pređe za manje od 9 sekundi. Zbog toga Dodge u dodatnoj opremi nudi i padobran.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...