VRIJEME JE ZA POLAGANJE RAČUNA: VSTV donosi odluku o imenovanju, produženju i prestanku mandata nositelja pravosudnih funkcija u BiH...

U sklopu sjednice VSTV-a BiH trebala bi biti razmatrana i Analiza slabosti i kritičnih tačaka u pogledu uloge i institucionalnih kapaciteta VSTV-a BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

  • Društvo

  • 22. Mar. 2023  

  • 2

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 22. i 23. mart sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrana Informacija o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala s presjekom stanja na dan 31.12.2022. godine.

Istovremeno, planirano je podnošenje izvještaja o rješavanju predmeta korupcije i organizovanog kriminala, sa posebnim fokusom na predmete korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou o čemu će govoriti - glavni tužitelji Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić, Republičkog javnog tužiteljstva RS Mahmut Švraka/Miodrag Bajić, Federalnog tužiteljstva FBiH Munib Halilović i Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Na dnevnom redu sjednice VSTV-a BiH je i razmatranje podnesenih godišnjih izvještaja predsjednika sudova i glavnih tužitelja, potvrđeno je Feni u ovom pravosudnom regulatornom tijelu.

Prethodno će biti podneseni godišnji izvještaji o radu za 2022. godinu - Vrhovnog suda FBiH, Federalnog tužiteljstva FBiH, Tužiteljstva BiH i Suda BiH, te Vrhovnog suda RS, Republičkog javnog tužiteljstva RS, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Članovi VSTV-a bi se, kako je planirano, trebali izjasniti u vezi s Prijedlogom izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, uključujući usvajanje obrazaca za obavljanje razgovora sa kandidatima, a u kontekstu unapređenja postupka imenovanja nositelja pravosudnih funkcija.

Također, planirano je davanje saglasnosti na savjetodavni angažman internacionalnog stručnjaka Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnih sudova u radu Tužiteljstva BiH, a u sklopu Projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“.

U sklopu sjednice VSTV-a BiH trebala bi biti razmatrana i Analiza slabosti i kritičnih tačaka u pogledu uloge i institucionalnih kapaciteta VSTV-a BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prema ustaljenoj praksi, VSTVBiH će donijeti određen broj odluka o imenovanju, odnosno produženju i(ili) prestanku mandata nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...