VUKANOVIĆ SE JAVIO ZA RIJEČ NA SJEDNICI NSRS: "Da ste pročitali 'Jazavac pred sudom' ne biste predložili kriminaliziranje klevete"

Vukanović se javio tokom redovne diskusije kako bi ponudio svoje mišljenje o spornim odredbama zakona koji se u formi nacrta razmatra u NSRS-u.

  • Vijesti

  • 22. Mar. 2023  

  • 0

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović govorio je danas o spornim izmjenama Krivičnog zakona RS-a kojim se kriminalizira kleveta.

Vukanović se javio tokom redovne diskusije kako bi ponudio svoje mišljenje o spornim odredbama zakona koji se u formi nacrta razmatra u NSRS-u.

"Mislim da je ona vlasti iz 1962. godine popuštala. Ova danas vlast je više zla od prethodne. Svi se vi osjećate pogođenim. Da smo mi učili o svojoj prošlosti, nikad vam ovo ne bi palo na pamet nakon stradanja Petra Kočića. On je bio hapšen i proganjan ko zna koliko puta. Da ste pročitali 'Jazavac pred sudom' ne biste nikada ovakvo nešto predložili", kazao je Vukanović.

Kazao je da je kazna za klevetu u Litvaniji od 5 do 50 eura, a da je jedan od novinara u Velikoj Britaniji osuđen sa 3.000 eura za što je javnost tražila da se smanji jer su kaznu smatrali neadekvatnom.

"Meni se sudi u Foči, Srebrenici, Sarajevu, Loparama, Bijeljini, Tesliću, Doboju, Banjoj Luci, Podgorici. Mogu da govorim punim ustima. Taj vaš progon je od mene napravio herojem. Bojite se istine. Vi podanici puzite. Zadnjih sedam tužbi sam dobio", kazao je.

Dao je primjer RTRS-a kojega je tužio zbog negativnih kvalifikacija koje su mu upućene, nakon čega je Ustavni sud RS-a odlučio da se radilo o "metaforama".

"Vi nam ovdje poturite ovo i kad dođe prijedlog od ovoga neće biti ni 30 posto kad vam Amerikanci zavrnu uši. Ovo je put u jednoumlje i totalitarizam", poručio je.

Vukanoviću je poručio kako plaćajući sudske kazne nije sebi prošle godine kupio ni novo odijelo, niti nove cipele, ali da s tim nema problem te da bi mu odlazak u zatvor u skladu sa predloženim izmjenama Krivičnog zakona RS-a bilo poput putovanja na Maldive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...