ODLUKA, KAKVA GOD DA BUDE, UTJECAT ĆE NA GLOBALNU EKONOMIJU: Cijeli svijet čeka šta će odlučiti FED

Uoči sastanka zvaničnika FED-a akcije dinoica u bankarskom sektoru poprilično su porasle jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

  • Ekonomija

  • 22. Mar. 2023  22. Mar. 2023

  • 1

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi (FED) danas će održati sastanak na kojem će se odlučiti o tome hoće li, i za koji postotak podići kamatne stope, a njihova odluka kakva god da bude utjecaće na ekonomiju cijelog svijeta.

Osim korekcije kamatnih stopa, FED će nakon sastanka otkriti i svoje projekcije koje su svojevrstan orjentir za vlade mnogih zemalja. Te njihove projekcije uključuju prognoze o kamatnim stopama, inflaciji, nezaposlenosti i ostalim ekonomskih parametrima koji se razmatraju prilikom donošenja odluka.

Predviđanja svjetskih ekonomista i stručnjaka je da će FED dići kamatnu stopu za 0,25 posto, prenose Nezavisne novine, što bi dovelo do toga da je referentni raspon kamatnih stopa FED-a na 4,75 posto do 5 posto, što je najviše od 2006. godine.

"FED će povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a reakcija tržišta zavisit će o tome šta će Jerome Powel, predsjednik FED-a poručiti privredi, inflaciji i situaciji u bankarskom sektoru", rekao je Oliver Pursche, predsjednik u firmi "Wealthspire Advisor".

Inače, uoči sastanka zvaničnika FED-a akcije dinoica u bankarskom sektoru poprilično su porasle jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

Primjera radi, cijena dinoca First Republica banke koja je bila najviše u fokusu nakon propasti banke Silikonska dolina i Signačur banke, skolčile su za 29 posto. Slična situacija je i u Evropi gdje se bilježi rast akcija bankarskog sektora.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...