ELMEDIN KONAKOVIĆ, MINISTAR LANJSKIH POSLOVA: Zna li šef bh. diplomatije za mađarsku tužbu tešku minimum...

(...) 21 milion dolara bez kamata.

  • Politika

  • 22. Mar. 2023  22. Mar. 2023

  • 14

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je rekao kako Bosna i Hercegovina nema otvorenih pitanja s Mađarskom. Bh. šef diplomatije tako, dobro već ustaljenim "kompromisom" u kojem do sada samo slabi država BiH, pokazuje elementarno neznanje.

Jer Bosna i Hercegovina ima otvorenih pitanja s Mađarskom, a na način da su dvije državne kompanije tužene uz Vladu FBiH!?

Spor samo košta 21 milion dolara bez kamata, troškova postupka, troškova vještačenja i troškova arbitražnog suda. 

Da to itekako jeste otvoreno pitanje Konaković se može uvjeriti na primjeru Hrvatske, jer kada je Mol tužio INA-u zemlja se tresla, a ovdje u Bosni i Hercegovini to nije problem!?

Podsjećamo, riječ je o sporu koji je nastao neispunjenjem ugovornih obaveza prema FGSZ tj. neplaćanjem tri uzastopna avansa po ugovoru sa FGSZ i koji Energoinvest nikad nije raskinuo iako je bio obavezan to uraditi po zahtjevu Vlade FBiH. 

Spor je vrijedan 21,1 milion USD, a tuženi su Vlada FBiH ( kao garant realizacije ugovora do 2023. godine), Energoinvest i BH-Gas. Vlada se odlučila da zaduži ove dvije kompanije da je zastupaju u Cirihu pred arbitražnim vijećem. 

Inače, prelaskom na Turski tok Vlada FBiH je svjesno ušla u spor jer mađarski transporter se neće odreći prihoda za koje je garantirala Vlada FBiH. 

U cilju ispunjenja zaključka Vlade FBiH Energoinvest i BH-Gas su zaduženi da angažiraju advokatsku kuću za zastupanje pred arbitražnim vijećem. Ovo zastupanje je procijenjeno na 690.000 KM, a procjena angažiranja arbitražnog vijeća je 290.000 KM. 

Također, osim neupućenosti Konaković je danas dao naslutiti da je spreman ići u razgovore i o Otvorenom Balkanu, čemu se Sarajevo do sada žestoko protivilo. 

(NAP) 

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...