EMMANUEL MACRON ODLUČAN: Nova penziona reforma stupit će na snagu do kraja godine

Macronovi saradnici rekli su da se ne planira rekonstrukciju vlade ni prijevremene izbore, nego da će vlada nastojati bolje uključiti građane i sindikate u proces donošenja odluka.

  • Evropa

  • 22. Mar. 2023  

  • 2

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da je penziona reforma koja je izazvala masovne prosvjede neophodna i da će stupiti na snagu do kraja godine.

"Mislite li da ja uživam uvodeći ovu reformu? Ne. Ali ne postoji stotinu načina da se uravnoteži saldo. Ova reforma je neophodna", rekao je Macron u rijetkom televizijskom intervjuu. Reforma će podići dob za odlazak u mirovinu za dvije godine, na dob od 64 godine, a vlada ju je prošli tjedan progurala bez glasanja parlamenta.

Reforma je izazvala masovne prosvjede u zemlji, najgore od pobune Žutih prsluka prije četiri godine, koji su, nakon što je zakon proguran bez glasanja parlamenta, postali nasilni. Macron je istaknuo da ekstremno nasilje nije prihvatljivo.

"Pobrinut ćemo se da se život što prije normalizira usprkos nekolicini onih koji blokiraju stvari", rekao je. Ankete pokazuju da se većina Francuza protivi reformi, kao i vladinoj odluci da je nametne. Ali Macron je rekao da će ostati čvrst. "Između kratkoročnih anketa i općeg interesa zemlje, biram opći interes. Nećemo tolerirati nikakvo neprihvatljivo ponašanje", kazao je.

Sindikati su najavili nove štrajkove i prosvjede. Macron je rekao da premijerka Elisabeth Borne i dalje ima njegovo povjerenje. Dva dana prije vlada je tijesno prošla glasanje o povjerenju zbog mirovinske reforme. Macronovi saradnici rekli su da se ne planira rekonstrukciju vlade ni prijevremene izbore, nego da će vlada nastojati bolje uključiti građane i sindikate u proces donošenja odluka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...