JE LI ALEKSANDER ČEFERIN DOBRO: Skandalozna odluka UEFA-e razljutila Srbiju i Hrvatsku

UEFA je dozvolila zastavu "Velike Mađarske" na utakmicama.

  • Šareni svijet

  • 22. Mar. 2023  22. Mar. 2023

  • 2

UEFA je povukla potez koji bi u periodu koje slijedi mogao izazvati ozbiljne posljedice, osobito tokom okršaja Mađara i Srba u kvalifikacijama za Euro, a neće se svidjeti ni hrvatskim navijačima.

Naime, Mađarski nogometni savez tražio je dozvolu UEFA-e da se zastava “Velike Mađarske” tretira kao politički simbol i taj im je zahtjev odobren. To znači kako će mađarski navijači, koji su često problem UEFA-i, moći slobodno isticati spornu zastavu na tribinama, prenosi Gol.hr.

"Velika Mađarska" obuhvata dijelove teritorija koji danas pripadaju Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Ukrajini. Mađarska je po završetku 1. svjetskog rata ostala bez 70 posto svog teritorija, a dijelovi koje su izgubili, pripojeni su gore navedenim državama. Od 2002. godine u toj zemlji postoji nacionalistički ideal o povratku u stare granice.

“Mađarski nogometni savez zatražio je jasnu odluku UEFA-e i FARE-a za dozvolu isticanja povijesnog simbola. Prihvaćajući naše argumente, organizacije su priznale kako njezinim isticanjem nema govora o rasizmu. Međutim, ova odluka ne odnosi se na ostale simbole i natpise, odnosno navijačke pjesme“, navode Mađari.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...