HDZ I SNSD USPJELI SU TROJKU STJERATI U ĆOŠAK: Pitanje je dana kada će se vladajuća koalicija raspasti, spominje se i "teška artiljerija"...

Rasprave iz skupštinskih klupa jasno daju sliku o tome kako djeluje aktuelna vlast.

  • Politika

  • 22. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 4

Ono što imaju SNSD i HDZ a nemaju stranke Trojke je dugoročna strategija za preuzimanje vlasti u cijeloj državi.

Rade to otvoreno i sigurno. "Teška artiljerija", kako pojedini zastupnici metaforički nazivaju borbu i rasprave u državnom parlamentu, mogla se vidjeti na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma. Razlike su sve očitije čak i unutar vladajuće koalicije. Uspjeli su i SNSD i HDZ da Trojku stjeraju u čošak. Mnogi su stava da je pitanja dana kada će se koalicija raspasti.

Rasprave iz skupštinskih klupa jasno daju sliku o tome kako djeluje aktuelna vlast.

"Ako smo mi jedna ekipa, ako smo većina i okupljeni oko većine u ovom , na zajedničkom nivou, postavlja se pitanje kakvo je ovo ponašanje i vaši udarci na institucije RS i pokušaj uplitanja u odluke NSRS“, oštra je bila Sanja Vulić, zastupnica iz SNSD-a.

Ona je reagovala na prijedlog Trojke, kojim se osuđuje svaki pokušaj da se ugrozi sloboda govora, oteža rad nezavisnih medija i uvede autocenzura kao reakcija na najave kriminalizovanja klevete izmjenama Krivičnog zakona RS-a

"Mislim da trebamo u ovom parlamentu cijenjenom domu smanjiti decibele kada govorimo i držati jedan nivo političkog dijaloga i dostojanstva“, odgovorio je Denis Zvizdić predsjedavajući Zastupničkog doma PSBIH.

A onda je dobio još žešči odgovor, koji je čak u jednom dijelu podsjetio i na govor ratnog zločinca Radovana Karadžića.

"Pod prvo g.Zvizdiću nemojte da me upozoravate oko decibela jer ja tako govorim a ovo vaše upozorenje ću shvatiti kao vid prijetnje prema ženama. Nemate vi ni prava ni osnova da mi kažete kako ću govoriti. Ja vama kažem da vi u RS odlučivati nećete. Možete vrtiti glavom koliko hoćete, ali ja vam kažem, mi imamo svoje institucije, zakonodavna tijela i od toga nema ništa. To možete sanjati u nekom drugom životu. Ovo što radite, bojim se da nas vodi tamo gdje nije (pauza) put prosperiteta i put dogovora", rekla je Vulić.

Trojka puca i na frontu s HDZ-om. Naime, parlamentarci iz HDZ-a blokirali su konstituiranje zajedničkih komisija oba doma državnog parlamenta nakon što iz “Trojke” nije bilo podrške da Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990 bude predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e. Za članove rukovodstva predloženi su kandidati iz reda Hrvata i Srba.

"A kako prethodno nije bilo nikakvih usaglašavanja i prijedloga, ja sam kao član komisije predložio da se u rukovodstvo Komisije bira i Bošnjak, kolega Šemsudin Mehmedović. Međutim, navedeni prijedlog i drugi prijedlozi nisu dobili potrebnu većinu i komisija je prekinuta“, objašnjava Albin Muslić , zastupnik SDP u Zastupničkom domu PSBIH.

Cvitanović nije dobio nijedan glas, navodno i zbog sporne fotografije sa ratnim zločincem Vinkom Martinovićem Štelom i Dubravkom Peharom Dubijem.

Govoreći za televiziju Hayat zastupnik Zlatan Begić je kazao da je "Trojka naivno ušla u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om".

"Čini mi se da ljudi koji čine vlast, koji dolaze iz federalnog dijela, nemaju dovoljno iskustva, znanja ,a naš sistem izuzetno je komoplikovan, a parlamentarne komisije nisu bezveze tijela nego je riječ o ključnim organima putem kojih se obavlja zakonodavna aktivnost, tako da smo došli u situaciju da sada zbog raspodjela mjesta u komisijama naprosto svaki zakon može biti blokiran. HDZ i SNSD uspijevaju svojom politikom dovesti Trojku do pozicije da se ne pitaju ni za šta. Pitanje je hoće li ovaj sistem opstati i do koje će mjere biti štetan prvenstveno po suverenu državu BiH", upozorio je Zlatan Begić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...